Держкомтелерадіо провів моніторинг веб-сайтів органів виконавчої влади
опубліковано 12 січня 2015 року о 12:57

 

Державний комітет телебачення і радіомовлення України здійснив моніторинг 51 офіційного веб-сайту центральних органів виконавчої влади та 24 офіційних веб-сайтів місцевих органів виконавчої влади.

Дослідження проведено за 26 параметрами, кожний з яких відображає окремий вид інформації, обов’язковість розміщення якої на веб-сайтах встановлено нормативно-правовими актами.

Моніторинг виявив деяке сповільнення позитивної динаміки показників прозорості суб’єктів владних повноважень порівняно з даними попереднього дослідження, що обумовлено, зокрема, процесами реформування системи центральних органів виконавчої влади.

Найкращими за наявністю, актуальністю та якістю розміщення інформації серед центральних органів виконавчої влади визнано офіційні веб-сайти Адміністрації Державної прикордонної служби України та Державного комітету телебачення і радіомовлення України, а серед місцевих органів виконавчої влади – офіційні веб-сайти Запорізької і Сумської обласних державних адміністрацій.

Найбільшу динаміку зростання інформаційного наповнення серед центральних органів виконавчої влади продемонстрував офіційний веб-сайт Міністерства аграрної політики та продовольства України, а серед місцевих органів виконавчої влади – Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

Разом з тим на багатьох веб-сайтах інформація, обов’язковість розміщення якої регламентується нормативно-правовими актами, представлена не в повному обсязі. Частина матеріалів розміщується несвоєчасно або без зазначення дати, що не дозволяє визначити рівень їх актуальності. Типова помилка - розташування інформації не в логічних розділах, через що не забезпечується простота та зручність доступу до неї. Крім того, на багатьох веб-сайтах відсутня або неефективна робота пошукових систем.

Не на всіх веб-сайтах є система обліку публічної інформації, водночас деякі оприлюднені системи обліку оновлюються нерегулярно або містять відомості лише про частину документів, які перебувають у володінні суб’єктів владних повноважень.

На окремих веб-сайтах відсутні адреси електронної пошти керівників органів та їх заступників, керівників структурних підрозділів та структурного підрозділу, відповідального за приймання і реєстрацію вхідної кореспонденції, не оприлюднені основні функцій структурних підрозділів, правила внутрішнього трудового розпорядку, порядок та умов проходження конкурсу на заміщення вакантних посад тощо.

Невисокі показники наявності має інформація щодо цільових програм та розташування місць, де надаються необхідні запитувачам форми і бланки установи, натомість вже представлені матеріали інколи неактуальні, не структуровані у вигляді окремого тематичного розділу або мають низький ступінь навігаційної доступності.

Держкомтелерадіо пропонує центральним та місцевим органам виконавчої влади, офіційні веб-сайти яких стали об’єктами даного моніторингу, ознайомитись з результатами дослідження http://comin.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=117272&cat_id=112507

та вжити заходів щодо усунення виявлених недоліків.

Наступний моніторинг інформаційного наповнення офіційних веб-сайтів органів виконавчої влади Держкомтелерадіо проведе протягом квітня – червня 2015 року.

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux