Держкомтелерадіо поширив інформаційні матеріали Українського інституту національної пам'яті про життя і діяльність А. Шептицького
опубліковано 26 жовтня 2015 року о 13:04

Держкомтелерадіо рекомендував державним ЗМІ при висвітленні вшанування 150-річчя з дня народження митрополита Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького спиратися на інформаційні матеріали, підготовлені Українським інститутом національної пам’яті.

 

Відповідно до Постанови Верховної Ради України та розпорядження Кабінету Міністрів протягом 2015 року в Україні на державному рівні урочисто вшановується пам’ять одного із найвизначніших духовних лідерів України - митрополита Андрея Шептицького.

Інформаційні матеріали, підготовлені Українським інститутом національної пам’яті, містять ґрунтовну історичну довідку про життя та подвижницьку працю духовного лідера українців, його меценатську діяльність. «Не буде українського моноліту, коли українці-самостійники не зможуть мимо всіх різниць, які їх ділять, завести між собою якнайбільшої єдности», - ці слова Андрея Шептицького актуальні й сьогодні.

Історики роблять наголос на кількох ключових фактах про Митрополита Шептицького, пов’язаних із його внеском у розбудову Української греко-католицької церкви, створенням і підтримкою навчальних закладів, освітніх, культурних, науково-молодіжних організацій.

Зокрема, саме Андрей Шептицький заснував Український національний музей у Львові, створив заповідники у карпатських лісах для збереження флори й фауни ( кедриновий заповідник на горі Яйко та заповідник степової рослинності біля Чортової гори). Він був одним із ініціаторів створення страхової компанії «Карпатія», Земельного іпотечного банку у Львові (1910 р.), чиї цінні папери визнавали всі банки Європи.

У роки Голодомору Андрей Шептицький видав пастирське послання на підтримку голодуючих і зібрав декілька вагонів зерна. Ця допомога в Україну не потрапила, бо радянська влада заперечувала сам факт голоду і відмовлялася від будь-якої допомоги.

У роки Голокосту налагодив мережу порятунку євреїв. Причетний до порятунку 200-та єврейських дітей, 15 із яких переховувалися у митрополичій резиденції.

В інформаційних матеріалах надано корисні інтернет-посилання на інформаційний ресурс УГКЦ, Українського католицького університету, газети «День», порталу «Історична правда» та інш., перелік художніх і документальних фільмів, присвячених А. Шептицькому (зокрема, художній фільм «Владика Андрей» режисера О. Янчука, документальні стрічки «Зближуються часи» режисера О. Столбової, «Спадщина Андрея Шептицького» реж. Т. Пастернак та інш. ).

Крім того, інформаційні матеріали містять й перелік наукових праць та науково-популярних книг, виданих за кордоном та в Україні.

З повним текстом інформаційних матеріалів можна ознайомитись на сайті Держкомтелерадіо http://comin.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=124495&cat_id=114334

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux