Держкомтелерадіо допомагає реалізувати проєкт «Українські книжкові полички»
опубліковано 15 лютого 2024 року о 12:18

Чотири нові українські книжкові полички відкрилися в Канаді, Іспанії та Угорщині. Куратором проєкту «Українська книжкова поличка» є дружина Президента України Олена Зеленська.

Так, українська книжкова поличка відкрилася в Бібліотеці та Національному архіві Квебеку (м. Монреаль, Канада). Це – перша поличка в межах проєкту в країні.

Генеральне консульство України в Барселоні (Іспанія) реалізувало проєкт «Українська книжкова поличка» в Публічній бібліотеці м. Пальма-де-Майорка «Кан Салес». До бібліотеки було передано понад 200 книг для дітей та підлітків. Серед авторів - українські класики та сучасні українські письменники, а також українські переклади Мігеля де Сервантеса, Вальтера Скотта, Гомера, Ганса Крістіана Андерсена, О’Генрі, Оскара Вайлда, Роберта Луїса Стівенсона, Жана-Жака Руссо тощо.

В Угорщині українську книжкову поличку відкрили одразу у двох закладах: у бібліотеці ім. Петера Меліуса (м. Дебрецен) та в Обласній і міській бібліотеці ім. Жигмонда Моріца (м. Ньїредьгаза). Книги надав Державний комітет телебачення і радіомовлення України в межах акції «Українським дітям – українську книгу». Загалом в Угорщині відкрито вже шість поличок у межах проєкту.

«Звісно, це не просто читацький проєкт. Бо в умовах боротьби за виживання, в яких опинилася Україна, книжки – теж частина боротьби. Тож наші книжки перетинають кордони, щоб знаходити розуміння, безпеку, свідчити та розповідати про нас. І, звісно, підтримувати наших людей – дорослих і дітей, – як робили це завжди», – наголосила Олена Зеленська у своєму відеозверненні до учасників заходу.

Формувати книжкові полички допомагає, зокрема, й Держкомтелерадіо, який за підтримки Офісу Президента України, Мінкультури та інформаційної політики, МЗС України 15 березня започаткував благодійну акцію «Українським дітям – українську книгу». Мета акції – забезпечити книгами та підручниками дітей, які через російську агресію залишили місця свого постійного проживання. До збору книг долучилися видавці зі всіх регіонів України. Вони передали майже 1 млн примірників книг на склади АТ «ДАК «Укрвидавполіграфія», яке за допомогою волонтерів забезпечує доставку книг до адресатів.

За цей час подолано понад 600 тисяч кілометрів та доставлено у межах акції понад 800 тис. українських книг в українські міста та міста 25-ти країн світу. Тільки в 2023 році доставлено близько 300 тис. книг, з них понад 50 тис. – до європейських країн.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux