Державні ТРК вшанують пам'ять героїв Крут
опубліковано 29 січня 2013 року о 16:28

 

29 січня, до 95-ї річниці бою під Крутами, державні телекомпанії покажуть низку документальних фільмів, тематичних передач, історичних екскурсів, присвячених цій події, а також висвітлюватимуть заходи із вшанування пам’яті героїв бою, що проходять цього дня в столиці та в областях.

Зокрема, в ефірі програм новин Всесвітньої служби УТР та Першого національного транслювалась церемонія покладання квітів до пам’ятника Героям Крут у Києві, участь в якій взяли високопосадовці, представники Київської міськдержадміністрації, громадські активісти та всі бажаючі.

Окрім того, 29 січня УТР пропонує своїм глядачам до перегляду спеціальний випуск програми «Цей день в історії», відеопрезентацію «Крути 1918 року» та документальні стрічки із серії «Відкрий для себе Україну» - «Очільники ЗУНР» та «Момент істини».

Обласні державні телерадіокомпанії цього дня висвітлюватимуть пам’ятні заходи, які проводяться в регіонах – церемонії покладання квітів до меморіалів, різноманітні акції тощо, а також представлять до уваги глядачів документальні стрічки, передачі, в яких брали участь історики та науковці.

Так, Полтавська ОДТРК розповість про героїв Крут у тематичній програмі «Уроки історії», а Запорізька обласна державна телерадіокомпанія – в передачі «Історичні постаті».

Державний мовник ДТРК «Крим» проаналізує передумови і наслідки цієї трагічної сторінки в історії Української держави в програмі «Історія без ретуші», а Чернігівська телерадіокомпанія покаже тематичну передачу «До дня пам’яті героїв Крут».

 

Інформаційно. День пам'яті героїв Крут офіційно відзначається з 2007 року, згідно з указом Президента «Про вшанування пам'яті Героїв Крут». На місцях їх останнього бою та поховання встановлено пам'ятні знаки.

Щорічно 29 січня представники влади, громадськості, учнівської та студентської молоді беруть участь у покладанні квітів до пам'ятного знаку Героям Крут та панахиді за загиблими. В освітніх закладах держави, установах культури, бібліотеках організовуються тематичні заходи, уроки пам'яті, експозиції архівних документів, фотоматеріалів, літературних творів тощо.

Нагадаємо, саме в цей день 1918 року поблизу залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 300 курсантів військової школи, студентів і гімназистів прийняли нерівний бій із майже п’ятитисячною більшовицькою армією, відстоюючи право українського народу на незалежність.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux