Державні телерадіокомпанії перейшли на "цифру", розширили географію свого мовлення та оновили програмне наповнення
опубліковано 25 лютого 2013 року о 18:00

 

Колегія Держкомтелерадіо України на своєму засіданні 25 лютого підбила підсумки роботи державних телерадіомовників у 2012 році. Впродовж року було здійснено низку модернізацій – як технічних, так і програмного наповнення. Це дало потужний імпульс розвитку державного мовлення та збільшення його аудиторії.

Учасники засідання серед досягнень 2012 року відзначили початок технічної модернізації державних телерадіоорганізацій та їх перехід на цифрове ефірне мовлення , що зробило їх більш конкурентоспроможними та рейтинговими.

Мережа державного телерадіомовлення значно розширилась і завдяки введенню в експлуатацію 3 передавачів – на Полтавщині та Черкащині, які транслюють програми обласних державних ТРК. Наразі проводяться роботи із закупівлі передавального обладнання для організації мовлення радіопрограм Львівської ОДТРК в FM-діапазоні.

Завдяки проведеним Держкомтелерадіо заходам значно збільшилась частка постійної аудиторії державних мовників. Зокрема, Перший національний збільшив цей показник майже у 4 рази, а обласні телерадіокомпанії в 1,8 рази. Українське радіо, за даними «TNS Ukraine», досягло частки 17% (аудиторія 35+).

Окрім того, Національна телекомпанія України, УТР та низка обласних ТРК значно розширили географію свого мовлення – завдяки укладеним договорам, входженню в кабельні мережі тощо.

Зокрема, НТКУ нині складає потужну медіагрупу з трьох каналів з різними сітками мовлення – Першого національного, цифрового «Перший Т2» та супутникового «Перший Ukraine». Останній наразі транслюється на територію від східних кордонів Іспанії до Уралу. Невдовзі також буде підписаний договір з найбільшими провайдерами Канади щодо поширення сигналу «супутника» на територію і цієї країни, а також США. Перший національний утримує лідерство за темпами збільшення основних показників перегляду та входить в шістку найпопулярніших каналів країни. Всі три канали НТКУ обладнані надсучасним комплексом цифрової ефірної апаратної.

Найпотужнішим мовником у вітчизняній радіо сфері залишається Українське радіо. Добовий обсяг мовлення НРКУ складає понад 85 годин, в тому числі – і за кордон. У планах - модернізація мережі середніх хвиль Національної радіокомпанії України. Її реалізація дозволить збільшити до 85% територію покриття сигналом каналів УР-1 та УР-3. На сьогодні вже підготовлене відповідне техніко-економічне обґрунтування.

Динамічно розвивався минулого року й інший державний телеканал - «Всесвітня служба «УТР». Зокрема, розширилася територія його мовлення, впроваджувались нові види розповсюдження програм, нові формати і стандарти виробництва. Глядачі мають змогу переглядати улюблені передачі і в Інтернеті, зокрема, у мережах YouTube, Facebook, Twitter. Канал мовить не лише через спутник, але й у 28 внутрішніх ефірно-кабельних мережах у 17 країнах світу. Таким чином, аудиторія УТР - це майже 50 млн. чоловік із щоденним включенням майже 2 мільйонів абонентів.

Особлива увага минулоріч приділялася телерадіокомпанії «Культура». Уряд схвалив Концепцію її діяльності та розвитку, а також затвердив план заходів з її реалізації.

Водночас учасники засідання констатували, що цього року сума, запланована у держбюджеті на фінансування трансляції програм державного телерадіомовлення, в 4 рази менша за потреби.

«Сьогодні всі державні телерадіокомпанії працюють в умовах жорсткої економії та виконують рішення колегії від 24 січня 2013 року, яким був затверджений план заходів оптимізації діяльності та забезпечення ефективної роботи державних телерадіоорганізацій у 2013 році, - зазначив у своїй доповіді Голова Держкомтелерадіо України Олександр Курдінович. - Комітет ініціював перед Кабінетом Міністрів пропозиції щодо перегляду бюджетного фінансування. У відповідь на наше звернення до Уряду Прем’єр-міністр України Микола Азаров доручив Мінфіну збільшити видатки на забезпечення трансляції телерадіопрограм, вироблених для державних потреб. Ці кошти мають бути передбачені під час підготовки законопроекту щодо внесення змін до державного бюджету на 2013 рік.»

Олександр Курдінович наголосив, що, незважаючи на дефіцит коштів, Держкомтелерадіо не планує зменшувати аудиторію та технічне покриття державних телерадіоорганізацій, а отже не допустить відключення передавачів, які транслюють програми державних телерадіомовників.

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux