Бар'єр для антиукраїнської літератури, яка тиражується в Росії та завозиться до України, встановлено, - Олег Наливайко
опубліковано 31 січня 2019 року о 10:46

В умовах інформаційної війни, яку розв’язала Російська Федерація проти України, Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи з реалізації положень Доктрини інформаційної безпеки. Зокрема, працівниками відомства разом з представниками громадськості, які входять до складу експертної ради Держкомтелерадіо, проводилася робота з недопущення на український ринок іноземної видавничої продукції антиукраїнського змісту.

 

Протягом 2018 року Держкомтелерадіо надано 97 відмов у видачі дозволів на майже півмільйона примірників видань антиукраїнського змісту. Складено 27 адміністративно-господарських протоколів щодо порушення правил розповсюдження видавничої продукції. Сума штрафних санкцій склала 1005210 грн.

Для інформування широкого кола зацікавлених осіб щодо видавничої продукції, розповсюдження якої може містити ознаки злочинів, передбачених статтями 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), 300 (ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію) та 436 (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів) Кримінального кодексу України, Держкомтелерадіо на підставі пропозицій правоохоронних органів та з власної ініціативи формує Перелік книжкових видань, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини, та оприлюднює його на офіційному веб-сайті. Наразі до Переліку внесено 202 найменування відповідної продукції.

На основі цього Переліку Держкомтелерадіо було розроблено пропозиції щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до 12 юридичних осіб Російської Федерації (дев’яти видавництв та трьох власників веб-сайтів), що регулярно поширюють видавничу продукцію антиукраїнського змісту, зокрема, пропонують до продажу антиукраїнську літературу у паперовому або електронному вигляді, а також надають можливість її прочитання в режимі он-лайн. У вересні минулого року розпорядженням Кабінету Міністрів України зазначені пропозиції схвалено.

«Можу впевнено констатувати, що бар’єр для антиукраїнської літератури, яка тиражується в Росії та завозиться до України, встановлено», - зазначив Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко у своєму публічному звіті про роботу відомства в 2018 році.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux