Книжкова палата України: 100 років діяльності
опубліковано 31 січня 2019 року о 12:54

Колегія Держкомтелерадіо під час обговорення публічного звіту Голови Держкомтелерадіо Олега Наливайка про діяльність відомства в 2018 році ухвалила рішення підвищувати ефективність використання і забезпечення доступу до друкованої продукції Державної наукової установи «Книжкова палата України імені Івана Федорова» та сприяти переведенню в цифровий формат і відкриттю для загального доступу друкованих видань, що зберігаються у її фондах.

 

24 січня 2019 року виповнилося 100 років з дня заснування Державної наукової установи «Книжкова палата України імені Івана Федорова», що належить до сфери управління Держкомтелерадіо. Саме 24 січня 1919 р. голова Директорії УНР Володимир Винниченко затвердив Закон про утворення Головної Книжної Палати в м. Києві "...для реєстрації всієї друкарської продукції на Україні, наукового її систематизування та для обміну книжками з іншими книжними інституціями...".

Сьогодні «Книжкова палата» є визнаним центром державної бібліографії та архівного зберігання видань, створення електронних національних бібліографічних ресурсів, які є складовою національного інформаційного фонду. Вона проводить наукові дослідження у сфері видавничої та інформаційної діяльності, розробляє і впроваджує національні стандарти й інші нормативні документи з бібліографії, видавничої та бібліотечної справи. Також це єдина в країні установа, що здійснює збирання і опрацювання адміністративних даних про випуск видавничої продукції в Україні.

«Щорічно Книжкова палата України опрацьовує з використанням сучасних інформаційних технологій, відповідного комп'ютерного та програмного забезпечення понад 100 тисяч усіх видів видань — книг, брошур, авторефератів дисертацій, нотних, образотворчих, картографічних, періодичних та продовжуваних, аркушевих та дрібнодрукованих видань, - розповідає директор ДНУ «Книжкова палата України ім. Федорова доктор технічних наук, професор, академік Міжнародної академії інформатизації при ООН, заслужений діяч науки і техніки України Микола Сенченко. - На основі проведеного систематичного науково-організаційного обліку всіх видів видань ми готуємо зведені адміністративні дані про випуск видавничої продукції - достовірної кількісної інформації про різноманітні аспекти видавничої діяльності в Україні.»

В умовах інформаційної війни, яку веде проти України Російська Федерація, колектив Книжкової палати у ювілейний рік зосередив свою увагу на поширенні матеріалів, що зберігаються у книгосховищах Державного архіву друку і які висвітлюють боротьбу України за державну незалежність. Протягом року проведено серію тематичних виставок видань, плакатів, листівок, книг часів Української Народної Республіки «З фонду Державного архіву друку». Для студентів закладів вищої освіти було проведено 15 тематичних екскурсій, які знайомили молодь з безцінними і раритетними виданнями, що зберігаються у фондах Державного архіву друку. Постійно експонується в приміщені Книжкової палати виставка плакатів, присвячена ювілейній даті.

Для фахівців книговидавничої, бібліотечної галузей та бібліографічної справи з метою підвищення їхньої кваліфікації науковці Книжкової палати організували і провели низку науково-практичних семінарів. Це, зокрема, семінар-практикум «Нормативно-технічні документи зі стандартизації: реалії, пріоритетні напрями розвитку національної системи» та науково-практичний семінар «Культура наукових видань» (спільно з ГО «Асоціація «Інформатіо-Консорціум») тощо.

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux