АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ до проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виробництва та трансляції телерадіопрограм для державних потреб,...
опубліковано 16 березня 2012 року о 17:31

 

АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ

до проекту постанови Кабінету Міністрів України

«Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виробництва та трансляції телерадіопрограм для державних потреб, збирання, обробки та розповсюдження офіційної інформаційної продукції, створення та функціонування україномовної версії міжнародного каналу «EuroNews»

 

Проблема – вироблення механізму використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою «Виробництво та трансляція телерадіопрограм для державних потреб, збирання обробка та розповсюдження офіційної інформаційної продукції, створення та функціонування україномовної версії міжнародного каналу «EuroNews».

 

1. Визначення проблеми, яку передбачається розв’язати шляхом державного регулювання

22.12.2011 прийнято Закон України «Про Державний бюджет України на 2012 рік», у якому передбачено нову бюджетну програму 1701080 «Виробництво та трансляція телерадіопрограм для державних потреб, збирання обробка та розповсюдження офіційної інформаційної продукції, створення та функціонування україномовної версії міжнародного каналу «EuroNews».

Головним розпорядником бюджетних коштів за вказаною бюджетною програмою є Держкомтелерадіо України.

Відповідно до частини сьомої статті 20 Бюджетного кодексу України за бюджетними програмами, здійснення заходів за якими потребує нормативно-правового визначення механізму використання бюджетних коштів, головні розпорядники коштів державного бюджету розробляють проекти порядків використання коштів державного бюджету та забезпечують їх затвердження у терміни, визначені Кабінетом Міністрів України. За рішенням Кабінету Міністрів України порядки використання коштів державного бюджету затверджуються Кабінетом Міністрів України або головним розпорядником коштів державного бюджету за погодженням з Міністерством фінансів України. Про затвердження таких порядків інформується Комітет Верховної Ради України з питань бюджету.

У зв’язку з цим, виникла необхідність у затвердженні Урядом Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виробництва та трансляції телерадіопрограм для державних потреб, збирання, обробки та розповсюдження офіційної інформаційної продукції, створення та функціонування україномовної версії міжнародного каналу «EuroNews».

 

2. Цілі державного регулювання

Ціллю державного регулювання є вироблення механізму використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою «Виробництво та трансляція телерадіопрограм для державних потреб, збирання обробка та розповсюдження офіційної інформаційної продукції, створення та функціонування україномовної версії міжнародного каналу «EuroNews».

Механізмом досягнення вказаної мети є затвердження порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виробництва та трансляції телерадіопрограм для державних потреб, збирання, обробки та розповсюдження офіційної інформаційної продукції, створення та функціонування україномовної версії міжнародного каналу «EuroNews», а також визнати такими, що втратили чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 7 березня 2007 р. № 414 «Про затвердження Порядку використання у 2007 році коштів, передбачених у державному бюджеті для збирання, оброблення та розповсюдження офіційної інформаційної продукції», від 23 червня 2010 р. № 494 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 7 березня 2007 р. № 414», від 6 квітня 2011 р. № 376 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для трансляції телерадіопрограм, вироблених для державних потреб», від 27 квітня 2011 р. № 450 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для створення та функціонування україномовної версії міжнародного каналу «EuroNews», від 29 лютого 2012 р. № 163 «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для збирання, оброблення та розповсюдження офіційної інформаційної продукції».

 

3. Визначення та оцінка усіх прийнятних альтернативних способів досягнення зазначених цілей

Під час підготовки проекту постанови Кабінету Міністрів України було опрацьовано два альтернативних варіанти досягнення зазначених вище цілей.

Перший варіант передбачає залишити ситуацію без змін.

Дана альтернатива є неефективною і неприйнятною, оскільки без прийняття постанови Кабінету Міністрів України для виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» за бюджетною програмою 1701080 «Виробництво та трансляція телерадіопрограм для державних потреб, збирання обробка та розповсюдження офіційної інформаційної продукції, створення та функціонування україномовної версії міжнародного каналу «EuroNews» не будуть визначені: відповідальний виконавець бюджетної програми, підстави та/або критерії залучення одержувачів бюджетних коштів до виконання бюджетної програми; цілі та напрями використання бюджетних коштів; завдання головного розпорядника бюджетних коштів, розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня (одержувачів бюджетних коштів), що забезпечують виконання бюджетної програми, з визначенням порядку звітування про її виконання (у тому числі щодо результативних показників); шляхи погашення бюджетної заборгованості у разі її наявності; вимоги щодо необхідності відображення у первинному та бухгалтерському обліку отриманих (створених) оборотних і необоротних активів бюджетними установами та одержувачами бюджетних коштів, у тому числі отриманих (створених) в результаті проведення централізованих заходів; положення щодо здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг, визначення умов і термінів поставки та проведення розрахунків.

Разом з цим, не забезпечиться виконання заходів, передбачених бюджетною програмою, а саме: трансляція телерадіопрограм для державних потреб, збирання обробка та розповсюдження офіційної інформаційної продукції, створення та функціонування україномовної версії міжнародного каналу «EuroNews». А отже, не буде виконано Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік».

Другий варіант — знайшов своє відображення у положеннях проекту.

Так, проектом пропонується затвердити порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виробництва та трансляції телерадіопрограм для державних потреб, збирання, обробки та розповсюдження офіційної інформаційної продукції, створення та функціонування україномовної версії міжнародного каналу «EuroNews», а також визнати такими, що втратили чинність деякі постанови Кабінету Міністрів України.

Проектом передбачено, що головним розпорядником бюджетних коштів є Держкомтелерадіо.

Для виробництва та трансляції телерадіопрограм для державних потреб відповідальними виконавцями програми є розпорядники бюджетних коштів нижчого рівня, а саме: державні телерадіоорганізації, що належать до сфери управління Держкомтелерадіо, Національна телекомпанія України, Державна телерадіокомпанія «Крим».

Для збирання обробки та розповсюдження офіційної інформаційної продукції відповідальним виконавцем програми є Держкомтелерадіо, одержувачем бюджетних коштів – Українське національне інформаційне агентство «Укрінформ».

Для створення та функціонування україномовної версії міжнародного каналу «EuroNews» відповідальним виконавцем програми є Національна телекомпанія України тощо.

Отже, шляхом прийняття проекту постанови Кабінету Міністрів України буде досягнуто визначених цілей.

 

4. Механізм та заходи, що пропонуються для розв'язання проблеми

Відповідно до частини сьомої статті 20 Бюджетного кодексу України для вироблення механізму використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою «Виробництво та трансляція телерадіопрограм для державних потреб, збирання обробка та розповсюдження офіційної інформаційної продукції, створення та функціонування україномовної версії міжнародного каналу «EuroNews» головним розпорядником коштів державного бюджету, а саме Держкомтелерадіо України, розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виробництва та трансляції телерадіопрограм для державних потреб, збирання, обробки та розповсюдження офіційної інформаційної продукції, створення та функціонування україномовної версії міжнародного каналу «EuroNews».

Після повторного розгляду та погодження проекту постанови Кабінету Міністрів України його буде подано на розгляд Уряду в установленому порядку.

 

5. Можливість досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта

Прийняття постанови Кабінету Міністрів України сприятиме ефективному провадженню державної інформаційної політики, дозволить забезпечити:

- виконання робіт, пов’язаних із збиранням, обробленням, перекладом і розповсюдженням інформації про діяльність органів державної влади;

- оплату акціонерному товариству з обмеженою відповідальністю «EURONEWS» щорічного ліцензійного внеску за право на трансляцію і розповсюдження на території України україномовної версії міжнародного каналу «EuroNews»;

- розвиток мережі національного телерадіомовлення та максимально охопити населення програмами державного телерадіомовлення як на території України, так і за її межами, забезпечить конституційні права і свободи громадян України в отриманні соціально значущої інформації некомерційного характеру.

Реалізація постанови Кабінету Міністрів України забезпечуватиметься за рахунок асигнувань, передбачених Держкомтелерадіо України Законом України «Про Державний бюджет України на 2012 рік», за бюджетною програмою 1701080 «Виробництво та трансляція телерадіопрограм для державних потреб, збирання обробка та розповсюдження офіційної інформаційної продукції, створення та функціонування україномовної версії міжнародного каналу «EuroNews».

 

6. Очікувані результати від прийняття регуляторного акта. Аналіз вигод та витрат

Опис прогнозованих вигод та витрат у разі прийняття регуляторного акта:

 

Суб’єкти

Вигоди

Витрати

Держава

– функціонування україномовної версії міжнародного каналу «EuroNews»;

– розповсюдження офіційної інформаційної продукції;

– виконання державного замовлення на виробництво і розповсюдження теле- та радіопрограм;

– посилення державного регулювання та контролю.

 

Додаткові витрати відсутні.

 

 

Суб’єкти господарювання

– оплата послуг з трансляції телерадіопрограм, вироблених для державних потреб;

– сплата акціонерному товариству з обмеженою відповідальністю «EURONEWS» щорічного ліцензійного внеску за право на трансляцію і розповсюдження на території України україномовної версії міжнародного каналу «EuroNews», у тому числі оплату витрат, пов'язаних із закупівлею іноземної валюти і сплатою комісії банку;

– виконання робіт, пов'язаних із збиранням, обробленням, перекладом і розповсюдженням інформації про діяльність Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та інших органів державної влади; забезпеченням засобів масової інформації та передплатників інформацією з найважливіших політичних, соціальних та інших питань; створенням та утриманням кореспондентських пунктів в іноземних державах.

 

Витрати за рахунок асигнувань, передбачених Держкомтелерадіо України Законом України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» за бюджетною програмою 1701080.
Додаткові витрати: 
у разі недостатності коштів загального фонду державного бюджету, на покриття витрат спрямовуються власні надходження Національної телекомпанії України та державних телерадіоорганізацій.

Громадяни

– реалізація конституційного права на інформацію некомерційного характеру, а саме про діяльність органів державної влади;
розвиток мережі національного телерадіомовлення та максимальне охоплення населення програмами державного телерадіомовлення як на території України, так і за її межами;
– розповсюдження на території України україномовної версії міжнародного каналу «EuroNews».
 

Додаткові витрати відсутні.

Виходячи з даного аналізу вигод і витрат, витрати є меншими від вигод, що підтверджує необхідність даного регулювання.

 

7. Обґрунтування строку дії регуляторного акта

Термін дії постанови Кабінету Міністрів України є необмеженим у часі до прийняття нового нормативно-правового акту або втрати ним чинності, оскільки відповідно до абзацу третього частини сьомої статті 20 Бюджетного кодексу України, якщо реалізація бюджетної програми продовжується у наступних бюджетних періодах, дія порядку використання бюджетних коштів за такою бюджетною програмою (з урахуванням змін до цього порядку, внесених у разі необхідності) продовжується до завершення її реалізації.

 

8. Показники результативності регуляторного акта

Основними показниками результативності мають стати:

збільшення кількості теле та радіопрограм, вироблених для державних потреб;

максимальне охоплення населення програмами державного телерадіомовлення як на території України, так і за її межами;
надання інформаційних послуг;
функціонування україномовної версії міжнародного каналу «EuroNews».

Крім того, проект постанови Кабінету Міністрів України було оприлюднено на офіційному веб-сайті Державного комітету телебачення і радіомовлення України (www.comin.gov.ua) у підрозділі «Проекти регуляторних актів» розділу «Регуляторна діяльність», а також у підрозділі «Проекти актів Кабінету Міністрів України » розділу «Законопроектна діяльність».

 

9. Заходи, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта

Базове відстеження результативності регуляторного акта буде здійснюватись після набрання чинності цією постановою Кабінету Міністрів України, оскільки для визначення показників результативності необхідно використовувати статистичні дані.

Повторне відстеження результативності регуляторного акта здійснюватиметься через рік з дня набрання ним чинності.

Разом з цим, відповідальні виконавці бюджетної програми, а саме: головний розпорядник бюджетних коштів, розпорядники бюджетних коштів нижчого рівня, одержувач бюджетних коштів (державні телерадіоорганізації, що належать до сфери управління Держкомтелерадіо України, Національна телекомпанія України, Державна телерадіокомпанія «Крим», Українське національне інформаційне агентство «Укрінформ») забезпечуватимуть звітування перед головним розпорядником бюджетних коштів (Держкомтелерадіо України) із представленням інформації про виконання заходів та досягнуті результати.

На підставі зазначених даних Держкомтелерадіо України зможе здійснювати повторне та періодичне відстеження результативності цього регуляторного акта.

Періодичне відстеження результативності регуляторного акта здійснюватиметься Держкомтелерадіо України раз на кожні три роки, починаючи з дня закінчення заходів з повторного відстеження результативності цього акта.

 

 

 

Голова Держкомтелерадіо України О.В. Курдінович

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux