Звернення громадської ради при Держкомтелерадіо до народних депутатів – ініціаторів проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері
опубліковано 28 вересня 2018 року о 17:32

ГРОМАДСЬКА РАДА

ПРИ ДЕРЖАВНОМУ КОМІТЕТІ ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

01001, м.Київ, вул. Прорізна,2, тел.: (067) 430-22-27; oleksandr.chovhan.airpu@gmail.com



21 вересня 2018 року

Народному депутату України

Віннику Івану Юлійовичу


ЗВЕРНЕННЯ

громадської ради при Держкомтелерадіо України 


Шановний Іване Юлійовичу!

До порядку денного сесії Верховної Ради включено Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері (реєстраційний номер 6688 від 12.07.2017) ініціатором якого такж є Ви.

Закликаємо Вас відкликати законопроект, оскільки він потребує суттєвого доопрацювання. Прийняття його в пропонованій редакції буде мати негативний вплив на законну господарську діяльність в Інтернеті й на свободу слова взагалі.

В законопроекті передбачається, що у виняткових випадках прокурор, слідчий (за згодою прокурора) зможуть самостійно звернутися до оператора, провайдера (і до будь-якого іншого суб'єкта підприємництва, що надає телекомунікаційні послуги) з вимогою блокування - навіть без попереднього звернення до слідчого судді. Термін блокування в цьому випадку – до 48 годин.

За постановою слідчого судді термін блокування взагалі може не обмежуватися.

Але при розширеному тлумаченні поняття виняткових випадків під «запобігання вчинення тяжкого злочину» можна застосувати до широкої сфери обставин.

Також цим можуть скористатись недобросовісні конкуренти або провокатори.

Хтось може на чужому сайті, з використанням якого здійснюється законна господарська діяльність, анонімно (псевдонімно) розмістити інформацію із закликом до насильства, тероризму, а потім надати інформацію в правоохоронні органи.

Внаслідок цього та відповідно до нововведень зазначеного законопроекту може бути порушена кримінальна справа та заблоковано інтернет-ресурс на невизначений термін.

Під страхом застосування пропонованих у законопроекті санкцій власники інтернет-ресурсів будуть блокувати їх на першу вимогу правоохоронців.

Крім того, законопроект покладає на провайдерів обов'язок встановлювати додаткове обладнання для блокування сайтів власним коштом, що вплине на результати господарської діяльності та в кінцевому результаті - на гаманці користувачів.

Також, у Висновку Головного науково-експертного управління від 05.09.2018 зазначено: «Узагальнюючий висновок: за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання з врахуванням висловлених зауважень і пропозицій.»

Таким чином закликаємо Вас відкликати цей законопроект, щоб не надати недобросовісним особам інструменту для зловживань і провокацій, а також стримати зростання цін на ринку інтернет-послуг. При цьому запропонувати розробникам законопроекту здійснити його доопрацювання у тому числі ініціювати створення робочої групи, яка б включала, крім представників державних органів, також експертів громадянського суспільства.

Рішення прийнято одноголосно на засіданні громадської ради при Держкомтелерадіо України 

Протокол №4 від 21.09.2018 року 

З повагою

Голова громадської ради 

при Держкомтелерадіо України       __________________    Човган О.Ю.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux