Євроінтеграція під час війни: в Києві обговорили виклики для свободи слова та роль Суспільного мовлення
опубліковано 03 вересня 2024 року о 17:03

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко та перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак взяли участь у конференції «Євроінтеграція під час війни: виклики для свободи слова та роль Суспільного Мовлення», яка відбулась у Києві 2 вересня.

Дискусії, що тривали під час конференції на трьох тематичних панелях, стосувалися питань впливу збереження свободи слова та незалежності суспільного мовника під час війни на процес євроінтеграції України; впливу повномасштабної війни на ринок документального контенту та кіно; використання інформації на різних платформах Українського радіо, яка допомагає українцям під час кризових ситуацій тощо.

«Новини — це не лише потік інформації, це крок демократії, це наш зв’язок з реальністю, наш дороговказ для дій та наш голос, щоб формувати майбутнє. Незалежний, довірчий, добре фінансований суспільний мовник є критичною частиною майбутнього України як незалежної, суверенної, демократичної держави та ключовою віхою на шляху до інтеграції в ЄС», — сказала на відкритті конференції директорка місії USAID в Україні Джулі Коенен.

За словами Голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Микити ПотураєваСуспільне мало з’явитися одразу після здобуття незалежності. Проте воно з’явилося вже тоді, коли в країну прийшла війна, коли вже склався дуже жорсткий конкурентний ринок.

«Існування суспільного мовника — це один з ключових маркерів демократичних реформ в Україні, це важлива частина демократичного устрою країни», — наголосив народний депутат.

Представник директорату зовнішньої політики та політики сусідства Єврокомісії Танел Танг відзначив прийняття Україною закону про медіа та перегляду закону про рекламу в рамках євроінтеграції і запевнив, що Єврокомісія стежитиме за тим, як ці закони будуть впроваджуватися в дію. За його словами, дуже важливим кроком є збереження незалежності Суспільного мовника та забезпечення незалежності медіарегулятора.

Генеральний директор Європейської мовної спілки Ноель Карран зазначив, що для успішної та стабільної демократії необхідні громадські медіа, які не мотивовані отриманням прибутку.

Керівник Відділу підтримки багаторівневої системи управління Програми «U-LEAD з Європою» Сорен Гербст зауважив, що однією зі складових успішного опору України російському вторгненню була ефективність місцевих громад, які перед тим отримали нові повноваження в рамках децентралізації. «Дуже важливо продовжити цю децентралізацію і посилити силу громад тим, щоб дати їм можливість створити сильні місцеві ЗМІ. І Суспільне ідеально підходить для цього завдання — створити ще більш розгалужену мережу місцевих журналістів в Україні», — наголосив він.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux