Волинська ОДТРК створила новий фільм з телелітопису про родину Драгоманових
опубліковано 05 грудня 2014 року о 16:07

 

Волинська ОДТРК презентує телефільм про Ольгу Петрівну Драгоманову «Олена Пчілка: «Я не йду в слід чийсь…». Автор і режисер нового телевізійного дослідження - Марія Андрушко, редактор - Святослав Пирожко, оператор-постановник - Валерій Фетисов, асистент оператора - Микола Дмитрук, режисер монтажу - Анжела Шабала.

Епіграфом до цієї роботи можуть стати слова Оксани Забужко про те, що якби була написана повна біографія Олени Пчілки, то вона замінила б собою цілий підручник з історії України.

Письменницю, етнографа і фольклориста, видавця і редактора, громадську діячку і успішну багатодітну матір ми можемо бачити нині в правдивому світлі. Довгий час істинну долю Олени Пчілки приховували, перекручували, її називали буржуазною націоналісткою. На Волині щиро, штрих за штрихом відновлюють великий портрет цієї незламної української жінки.

«Волинь незабутня, країно славутня! У пишній красі ти красуєш. Здавен твою бачу українську вдачу. Здавен мою душу чаруєш!»- так відгукнулася про цей райський куточок на землі Олена Пчілка. У фільмі йдеться і про те, як волиняни бережуть пам’ять про свою славетну землячку. Саме у Луцьку нещодавно побачило світ репринтне відтворення та осучаснений текст маловідомої поеми Олени Пчілки «Козачка Олена», написаної 1883 року на Волині і надрукованої в українському альманасі «Рада» у Києві 1884-го. На вірш Олени Пчілки «Ой, вечір-вечір…» заслужений діяч мистецтв України, композитор Олександр Стадник написав пісню, яку з успіхом включив до свого репертуару Волинський державний академічний народний хор і його солістка Галина Гісь. На Волині свято бережуть «Пісні з Колодяжна», записані дітьми Олени Пчілки – Лесею Українкою і Ольгою Косач. А на стіні Луцького замку і досі - напис доньки Олени Пчілки – Ольги, який вона зробила того часу, коли родина Косачів прощалася із містом над Стиром…

У фільмі використані художні полотна волинського митця Андроника Лазарчука: він був знайомий з родиною Косачів.

Зазначимо, що серед останніх доробків ВОДТРК – фільми про дітей Олени Пчілки – Миколу («Де пахнув сніг…»), Ізидору («Побачиш Україну – привітай!», племінника Юрія («Самітник із роду Косачів»).

На фото: Олена Пчілка.

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux