ВІКЦ ініціювала діалог щодо співпраці таврійських регіонів
опубліковано 05 липня 2013 року о 12:09

 

2 липня у Сімферополі відбувся діалог з регіональної ідентичності «Макрорегіон Таврія: історія, культура, економіка». Його організаторами виступили Всеукраїнський інформаційно-культурний центр (ВІКЦ) спільно з Кримською філією Національного інституту українознавства та всесвітньої історії й громадською організацією «Таврійська гуманітарна платформа».

Мета заходу, зазначають ініціатори - сприяти розвитку всебічних контактів між АР Крим, м. Севастополем¸ Запорізькою та Херсонською областями.

Актуальні питання розвитку регіону обговорювали науковці, експерти, громадські діячі, представники аналітичних центрів, національно-культурних організацій та органів самоврядування АР Крим, Сімферополя, Запорізької області, Києва.

Заступник генерального директора ВІКЦ Андрій Іванець розповів про історичні підстави виникнення макрорегіону Таврія. Він звернув увагу на те, що сьогодні існують тісні економічні зв’язки Криму з Херсонщиною і Запорізькою областю у сфері доставки питної води, транспорту та комунікацій. За його словами, АР Крим вже має договори про співпрацю з Херсонською і Запорізькою областями, а також містом Севастополем.

Радник директора Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Лупацій звернув увагу учасників діалогу на існування розвиненої інфраструктури між таврійськими регіонами. Експерт також відзначив, що в Україні втрачено макрорегіональний підхід до розвитку економіки.

Учасники дискусії висловлювали різні погляди на можливість налагодження такого формату співпраці. Так, зокрема, деякі фахівці закликали орієнтуватися на європейський досвід міжрегіонального співробітництва, зокрема, на утворення єврорегіонів. Під час діалогу лунали пропозиції продовжити обговорення взаємодії АР Крим, м. Севастополя, Запорізької та Херсонської областей в окремих сферах, таких, наприклад, як освіта, культура та економіка.

Співголова Кримської асоціації політологів Олександр Форманчук подякував організаторам діалогу щодо регіональної ідентичності, закликавши присутніх не поспішати з висновками про її сутність, і повідомив, що восени розпочне працювати група над проблемами формування сучасної кримської ідентичності.

Генеральний директор Всеукраїнського інформаційно-культурного центру Владислав Єрмаков підкреслив, що очолювана ним організація планує й надалі сприяти різним формам співробітництва АР Крим та інших регіонів України.

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux