Відбулося вручення нагород переможцям конкурсу "Краща книга України"
опубліковано 11 грудня 2014 року о 15:24

 

Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення Олег Наливайко вручив дипломи та спеціальні призи «Кришталева книга» переможцям Всеукраїнського конкурсу «Краща книга України» 2014 року.

Гран-прі конкурсу одержало державне видавництво «Либідь» за факсимільне відтворення рукописної збірки «Три літа» Тараса Шевченка. Цей видавничий проект був реалізований в рамках державної програми «Українська книга».

Рукописна збірка «Три літа» (1843-1845), яка є національної реліквією і зберігається в Інституті літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, відома своїм надцінним змістом і трагічною історією: саме за вміщені тут революційні твори геніальний художник і поет відбув десятирічну солдатчину, а конфіскована жандармами під час арешту Т.Шевченка 5 квітня 1847 р. збірка пролежала під сургучевими печатками в архіві департаменту поліції в Санкт-Петербурзі рівно шість десятиліть.

Вперше факсимільне видання збірки «Три літа» вийшло в світ ще в 1966 році за участю відомого вченого-шевченкознавця, колишнього директора Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка в Харкові Євгена Шабліовського. До видання 2013 року вступне слово написав нинішній директор Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка, академік НАН України Микола Жулинський, а його колега - кандидат філологічних наук Сергій Гальченко склав і підготував примітки до книги. Для зручності прочитання лірики Тараса Шевченка видавництво «Либідь», крім відтворення рукописних творів зі збірки «Три літа», у другій частині книги розмістило їх друкований варіант в сучасному українському правописі.

Директор видавництва «Либідь» Олена Бойко, одержуючи нагороду, наголосила, що книговидання гідне тієї великої уваги, яку приділяє йому влада і суспільство, оскільки саме книга є тим витвором мистецтва, яке живе у століттях.

Також переможцями конкурсу стали: у номінації «Моя країна» - видавництво «Українська прес-група» за книгу «Україна Incognita ТОП-25» (загальна редакція Лариси Івшиної); у номінації «Життя славетних» - видавництво «Букрек» за книгу Олександра Балабка «Рай і пекло Коцюбинського»; у номінації «Світ дитинства» - видавництво «Авіаз» за книгу Наталки Поклад «Ластівчин привіт»; у номінації «Арт-книжка» - видавництво «Мистецтво» за альбом «Тарас Шевченко. Мистецька спадщина»; у номінації «З глибин знань» - видавництво «Імекс-ЛТД» за книгу Григорія Клочика «Шевченкове слово, спроби наближення»; у номінації «Проза» - видавництво «Дуліби» за книгу Сергія Батурина «Кава по-польськи»; у номінації «Поезія» - видавництво «Генеза» за книгу Миколи Боровка «На подвір’ї всесвіту»; у номінації «Бестселер» - видавництво «Самміт – книга» за книгу Гаріка Корогодського «Как потратить миллион, которого нет»; у номінації «Мистецтво друку» - видавництво «Київське товариство «Купола» за книгу «Історичний опис Києво-Печерської лаври і пам’яток».

Нагадаємо, Всеукраїнський конкурс «Краща книга України» проводиться щороку Державним комітетом телебачення і радіомовлення України. Його мета – сприяти розвитку вітчизняного книговидання, удосконаленню традицій вітчизняної книговидавничої справи, популяризувати сучасні технології художнього оформлення та поліграфічного виконання книжкової продукції.

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux