Відбулося вручення дипломів лауреатам Премії імені Лесі Українки
опубліковано 17 квітня 2024 року о 17:54



17 квітня у Музеї видатних діячів української культури відбулось урочисте вручення дипломів лауреатам Премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва за 2023 рік.

У заході взяли участь Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко, представники громадськості, діячі культури та мистецтв, а також співробітники музею.

Із вітальним словом до присутніх звернулася директорка Музею видатних діячів української культури Ольга Гураль, яка зазначила, що символічним є нагородження лауреатів премії імені Лесі Українки в будинку, де проживала родина Косачів.

Під час вручення дипломів лауреатам Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко наголосив на важливості відзначення державними нагородами митців саме під час війни.

«На питання чи доречно вручати літературні та мистецькі премії під час війни, комітет з присудження премії однозначно відповів, що доречно, й навіть необхідно. Адже два твори, визначені цьогорічними лауреатами, «Врятувати березень» та «Дім» присвячені війні і передають ті події та історії, що могли відбуватися з кожним, а тому відгукуються в душах читачів. Відзначаючи такі твори державними нагородами ми зміцнюємо наш інформаційний та культурний захист», - підкреслив Олег Наливайко.

Лауреатами премії за 2023 рік стали:

у номінації «Літературні твори для дітей та юнацтва» - письменник Андрій Кокотюха за книжку «Врятувати березень» (видавець – ТОВ видавництво «Ранок»);

у номінації «Художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва» - художник Олександр Продан за оригінальне художнє оформлення книжки «Дім» (видавець – ТОВ видавництво «Ранок»);

у номінації «Театральні вистави для дітей та юнацтва» - режисерка-постановниця Івано-Франківського академічного обласного театру ляльок імені Марійки Підгірянки Катерина Лук’яненко за створення вистави «Хто росте в саду».

Учасники заходу мали змогу послухати виступ ансамблю флейтистів ДМШ №23 «Чарівна флейта» під керівництвом Івана Чайковського та відвідати екскурсію музеєм Лесі Українки.


Нагадаємо, премія Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва заснована за пропозицією Держкомтелерадіо в 2004 році. Вона присуджується щороку у чотирьох номінаціях до дня народження Лесі Українки за твори, які сприяють вихованню підростаючого покоління у дусі національної гідності, духовної єдності українського суспільства та здобули широке громадське визнання.

Розмір премії складає 20 000 грн.

Організаційне забезпечення роботи Комітету з присудження Премії імені Лесі Українки здійснює Державний комітет телебачення і радіомовлення України. В установленому порядку він вносить пропозиції Комітету до Кабінету Міністрів України для прийняття рішення про присудження премії.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux