Відбулась акція із вшанування пам'яті героїв Крут
опубліковано 29 січня 2020 року о 15:30

29 січня працівники Держкомтелерадіо на чолі з першим заступником Голови Держкомтелерадіо Богданом Черваком вшанували пам’ять Героїв Крут.

 

Разом з представниками громадськості вони поклали квіти на Лук’янівському кладовищі до могил Володимира Наумовича(1894-1918) та Володимира Шульгина (1894-1918), випускників київського Університету імені Святого Володимира, які у складі Помічного студентського куреня Січових Стрільців вступили у нерівний бій з підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова. Були поховані на Аскольдовій могилі у 1918 році, 1934 року перепоховані на Лук’янівському кладовищі.

В акції із вшанування пам’яті героїв-крутянців на Лук’янівському кладовищі взяли участь також студенти і викладачі Київського національного університету імені Т.Г. Шевченка, представники ЗМІ та громадськості.

«Бій під Крутами став прообразом мужності та відваги українського народу, став прикладом для тих, хто боровся за незалежність України. Послідовники героїв Крут – це Олег Ольжич і Олена Теліга, кіборги Донецького аеропорту, сотні героїв України, які захищають нашу державу від російської агресії на сході України. 102 роки тому відбулася подія, котра увійшла в історію визвольних змагань, в історію новітньої України, без якої національна пам'ять українського народу немислима», – зазначив перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак. 

 

Інформаційно. 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути, що за 130 кілометрів від Києва, добровольчий Студентський Курінь, що складався із 300 юнаків: студентів Університету імені Святого Володимира, новоствореного Українського Народного Університету та гімназистів Київських гімназій, відстоюючи право українського народу жити у власній державі, вступили в нерівний бій із більшовицькими військами, чисельність яких налічувала близько 5 тисяч.

Бій тривав лише п’ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Але ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на два дні. І ці дні стали вирішальними для української дипломатії, щоб домогтися від міжнародного співтовариства визнання незалежної України. Уряд УНР домігся того, що за Брест-Литовським мирним договором між більшовицькою Росією та Четвертним союзом  Україна ставала незалежною державою. Росія зобов’язувалася визнати право українського народу на самовизначення, законність влади Центральної Ради, укласти з нею мир, негайно вивести з України формування Червоної гвардії.

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux