«Українським дітям – українську книгу»: 2,5 тис. сучасних українських книг доставили на заміну російській літературі у Рівному
опубліковано 22 травня 2023 року о 15:01

Сьогодні, 22 травня 2023 року у Рівному за участю першого заступника голови Держкомтелерадіо Богдана Червака, голови ОВА Віталія Коваля, засновника Благодійного фонду «Рішуча країна» Артура Резніка та організаторів благодійної акції «Українським дітям – українську книгу» відбулася пресконференція щодо заміни російської літератури в бібліотеках регіонів України.

Під час зустрічі передано 2,5 тис. книг дитячої та художньої літератури, яку буде розподілено між бібліотеками громад Рівненщини.

Рівненська область стала другою, яка долучилася до ініціативи.

«До акції долучилися вітчизняні видавці зі всієї України. Більш ніж за рік діяльності акції сотні тисяч примирників української літератури розвезено в регіони України та за її межі. Книга розповсюджується серед вимушених переселенців, а також у госпіталях, де лікуються наші захисники. Книги виготовляються через структури Укрвидавполіграфії», – розповів перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.

У переліку – «Тигролови», «Чорна рада», «Острів скарбів», «Енеїда» та ще десятки україномовних книг.

«Закликаю кожного небайдужого громадянина, підприємця чи підприємство долучатися до цієї акції. Виділяти благодійні кошти і купувати в українських видавництв та передавати книги в бібліотечні фонди нашої області. Від кожного з нас залежить перемога. І на літературному фронті вона не менш важлива», – сказав Віталій Коваль.

Як розповів засновник Благодійного фонду «Рішуча країна» Артур Резнік, на Рівненщині вони вже не вперше. Минулоріч на День захисту дітей вони передали майже 1 тисячу українських книг сім’ям вимушено переміщених людей.

«Підтримка культури, традицій, що відбувається у час війни, безумовно підсилює наш народ і послаблює нашого ворога. Адже як сказав Президент України, «українська мова - це могутня зброя українського народу в боротьбі за нашу незалежність і Перемогу». Нинішня акція безумовно сприятиме патріотичному вихованню», – зазначив засновник Благодійного фонду «Рішуча країна» Артур Резнік.

Сьогодні підбірки нової літератури вручили 5 закладам: Рівненській обласній універсальній бібліотеці, обласній бібліотеці для дітей, Рівненській центральній міській бібліотеці, бібліотеці Вараського ліцею №5, Клеванській селищній бібліотеці.

Такі ж набори книг будуть надані бібліотекам територіальних громад області.

Благодійна акція реалізується за ініціативи Держкомтелерадіо спільно з Офісом Президента України та Міністерством культури та інформаційної політики України, Міністерства закордонних страв України за сприяння благодійного фонду «Здоров‘я майбутнього».

Ініціатива має міжнародний напрямок «Українській молоді – європейську книгу!» і має на меті допомогти відновити бібліотечні фонди закладів культури та освіти, які постраждали від російської агресії, та надати можливість українським дітям і молоді читати зарубіжну книгу мовою оригіналу.

Книги вже взяли до читання військові, що наразі перебувають на лікуванні та реабілітації, а також частина книг буде передана до інших госпіталів за сприяння Командування Медичних сил Збройних Сил України. Також за підтримки Генерального штабу Збройних Сил України передаються на фронт. Цей напрямок має назву «Українським захисникам – українську книгу».

Всього передано понад 600 тис. книг, подолано понад 500 тис. км. Українські книги поширюються Україною та 25 країнами світу.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux