Українське радіо проводить 18-й радіодиктант єдності
опубліковано 06 листопада 2018 року о 12:10

У День української писемності й мови, 9 листопада, на хвилі Першого каналу UA: Українське радіо звучатиме 18-й радіодиктант єдності. Офіційне гасло цьогорічного диктанту #пишеморазом. Воно підкреслює основну мету диктанту – єднання навколо мови.

 

Як зазначила на прес-конференції кураторка акції, журналістка Аліна Акуленко, радіодиктант - це не просто засіб перевірити власну грамотність, а насамперед масштабний національний флешмоб. Щороку він збирає сотні тисяч прихильників української мови - тих, для кого вона є рідною, і тих, хто тільки починає її вивчати.

Початок заходу — об 11:00. Вступна частина триватиме півгодини, упродовж яких журналісти Українського радіо розповідатимуть про те, де, у яких регіонах України, у яких куточках світу люди готуються до акції. Сам радіодиктант почнеться об 11:30.

Основною локацією цього року буде аудиторія імені Михайла Максимовича, яка розташована в червоному корпусі Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Там писатимуть диктант представники медіа, мистецтв, Збройних Сил України тощо.

Долучаться до проекту й регіони: локації для написання диктанту облаштують у навчальних закладах по всій країні. Взяти участь у радіодиктанті зможе кожен охочий у будь-якому куточку світу — достатньо лише мати під рукою аркуш паперу та ручку. Також можна організувати власну локацію і таким чином стати співорганізатором акції.

Текст диктанту спеціально готує і диктуватиме 9 листопада доцент Київського університету імені Бориса Грінченка Олександр Авраменко. У тексті немає авторських знаків чи суперечливих орфограм. За словами автора, це буде пізнавальний і позитивний текст.

Диктант транслюватимуть зі студії UA: Українське радіо на Хрещатику, 26. Телеверсію наживо забезпечить знімальна група Суспільного мовлення, яка мовитиме зі студії програми «Радіодень» та з аудиторії КНУ ім. Т. Шевченка. Стрім телеверсія також відбуватиметься на сторінках Суспільного мовника у Facebook.

Усі охочі традиційно можуть надіслати свої роботи поштою на адресу вул. Хрещатик, 26, Київ - 1, 01001 із позначкою «Радіодиктант» (лист має бути надісланий того ж дня або 10 листопада — про це свідчитиме поштовий штемпель). Також можна зісканувати або сфотографувати свій текст і впродовж 24 годин після закінчення акції надіслати електронною поштою на адресу rd@nrcu.gov.ua. Зображення має бути якісним, текст — написаним від руки (роботи, набрані у будь-якому текстовому редакторі, не розглядатимуться). Комісія приймає також тексти, написані шрифтом Брайля.

Текст радіодиктанту буде оприлюднено на сайті UA: Українське радіо 11 листопада, тож усі охочі зможуть перевірити свої знання.

Торік свої радіодиктанти надіслали 28 999 учасників. Жодної помилки не зробили 123 учасники.

 

Фото Укрінформ

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux