У Києві презентували книгу «Боротьба проти Російської імперії у гравюрах Артура Ґроттґера»
опубліковано 24 листопада 2023 року о 16:46

У Києві відбулась презентація книги «Боротьба проти Російської імперії у гравюрах Артура Ґроттґера» – спільного видання українського видавництва «Мистецтво» та Центру діалогу імені Юліуша Мєрошевського (польської державної установи, створеної 2022 року законом Сейму задля зміцнення діалогу поляків з народами Східної Європи).

У книзі під редакцією Лукаша Адамського публікуються малюнки Артура Ґроттґера (1837–1867) – видатного польського художника епохи Романтизму та уродженця Галичини, які присвячені Січневому повстанню (1863-1864) та подіям, що йому передували.

Віцедиректор Центру діалогу імені Юліуша Мєрошевського Лукаш Адамський зауважив, що цей епізод історії маловідомий в Україні. "Січневе повстання в історії зазвичай позначається як виключно польське, але я вважаю, що це останнє спільне повстання наших народів проти Московської імперії. Також цей альбом показує минуле України як європейської країни, а це важливо, оскільки в країнах Західної Європи минуле України інтерпретується через призму російської пропаганди й історії. Важливо доносити до людей, що Україна і Білорусь є самостійними європейськими країнами», – наголосив Адамський.

Січневе повстання 1863-1864 років стало найбільшою партизанською війною в Європі у ХІХ столітті. Воно мало величезний вплив на долю польського, українського, литовського, білоруського народів. Після повстання російський міністр внутрішніх справ Російської імперії Петро Валуєв заборонив видавати релігійні, навчальні і освітні книги українською мовою (та званий Валуєвський циркуляр).

Авторів книги і видавців привітав перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак. Він назвав вихід книги великою мистецькою і водночас політичною подією. «Ми живемо в такий час, коли мистецтво та політика стали нероздільні, особливо в контексті російсько-української війни, - зазначив Богдан Червак. - Протистояння з ворогом відбувається в усіх площинах – передусім на фронті, в інформаційному просторі. Але не менш відчайдушна боротьба йде на культурному фронті. Ця презентація є свідченням того, що незважаючи на жорстоку війну, великі втрати, велику кров, великі поневіряння і велике горе, Україна живе повноцінним інтелектуальним і культурним життям».

Богдан Червак наголосив, що гравюри Артура Ґроттґера, які безумовно є величезною мистецькою цінністю, відображають об’єктивний погляд на росію, викриваючи її імперську, шовінистичну та антилюдську сутність. Він висловив сподівання, що книга буде затребуваною українським та польським суспільством.

Як розповіла головний редактор видавництва «Мистецтво» Ніна Прибєга, у співпраці з Центром діалогу імені Юліуша Мєрошевського вже видано кілька книг: «Крашанка полякам і русинам на Великдень 1882 року» Пантелеймона Куліша, «Україна XVIII століття в малюнках Йоганна Генріха» і «Боротьба проти Російської імперії у гравюрах Артура Ґроттґера». Директор видавництва «Мистецтво» Сергій Поночовний зауважив, що «Крашанка полякам і русинам на Великдень 1882» була видана двома мовами – українською та польською. «Її головний посил полягає в тому, що коли українці сваряться з поляками, то сили набуває східна держава – Російська імперія. Головна мета таких спільних проєктів - об'єднати польский та український народ, і маю надію, білоруський», - сказав він.

Фото Укрінформ

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux