У Держкомтелерадіо обговорили результати впровадження європейських стандартів в українському медіасередовищі
опубліковано 07 квітня 2014 року о 17:44

 

7 квітня у приміщенні Держкомтелерадіо України відбулась зустріч Голови відомства Олега Наливайка із заступником Голови Офісу Ради Європи в Україні Оленою Литвиненко.

У заході також взяли участь керівник проекту ЄС та Ради Європи «Впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі» Ольга Сєдова,

керівник відділу міжнародного розвитку Посольства Канади в Україні Стівен Поттер, координатор проектів відділу міжнародного розвитку Посольства Канади в Україні Ірина Губарець та представники Держкомтелерадіо.

Учасники зустрічі обговорили результати своєї співпраці у рамках реалізації проекту Європейського Союзу та Ради Європи «Впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі».

Нагадаємо, що проект реалізується в рамках виконання Плану дій Ради Європи для України на 2011-2014 роки за фінансової підтримки Канадського агентства міжнародного розвитку.

Метою проекту є підтримка свободи вираження поглядів та інформації в Україні через подальше наближення законодавчої бази у сфері медіа до міжнародних стандартів, підвищення професійних та етичних стандартів у журналістиці, розвиток потенціалу ЗМІ та профільних організацій громадянського суспільства.

Проект реалізується у трьох напрямах. По-перше, це - наближення діючого українського законодавства до європейських і міжнародних стандартів та надання експертної допомоги у роботі зі створення в Україні суспільного мовлення на принципах свобод і прав людини.

Другий напрямок - розробка законодавства про доступ до публічної інформації, яке більш ефективніше використовуватиметься громадянами.

Також проект обумовлює поширення етичних стандартів в роботі журналістів через зміцнення системи саморегулювання медіа галузі в Україні та підтримку розбудови відповідного органу саморегулювання.

Як зазначив керівник відділу міжнародного розвитку Посольства Канади в Україні Стівен Поттер, уряд Канади ризикнув надати допомогу проекту, хоча перспективи щодо його позитивного впровадження не були на той час багатообіцяючими. Ухвалений в 2011 році Верховною Радою України закон про доступ до публічної інформації вплинув на розвиток демократії в Україні.

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко наголосив, що сьогодні медіагромадськість очікує ухвалення Верховною Радою законів про суспільне мовлення, про реформування друкованих державних та комунальних ЗМІ та зміни до законів, що розширюватимуть сферу доступу громадськості до публічної інформації. «Завдяки цим законам можна поміняти інформаційну палітру України. Вона наблизиться до європейської», - зазначив Голова Держкомтелерадіо України.

Учасники зустрічі погодились з тим, що сьогодні треба розробляти план дій щодо реалізації цих законів, а також щодо нових викликів сьогодення, зокрема – інформаційної війни, розв’язаної РФ проти України, та гарантування власної інформаційної безпеки.

«Проект, що впроваджується в українському медійному середовищі, є знаковим для Ради Європи, - сказала заступник Голови офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко. – Найкращі експерти Ради Європи готові надати свою допомогу, щоб покращити».

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux