Сага про великого українця
опубліковано 18 травня 2011 року о 12:40

 

 

«Світ знає, що Він — українець...» - так авторська група Волинської ОДТРК назвала телевізійну роботу, яку присвятила своєму земляку, математику із світовим ім’ям - Михайлу Пилиповичу Кравчуку.

Родом Михайло Кравчук із села Човниця Ківерцівського району Волинської області. Працюючи над фільмом, журналісти встановили один, досі невідомий факт біографії Михайла Кравчука, а саме: де саме він мешкав 1901 року, навчаючись у Луцькій гімназії (це вулиця Шопена, у будинку №3, що належав Фані Цукерман).

Лише з часом, краплина за краплиною, світу відкрилася доля вченого. Праці М.Кравчука лягли в основу першого комютера, який розробили у США. Формулами послугувались арабські вчені, розшифровуючи стародавнє письмо. Його перу належать перші підручники українською мовою і численні відкриття з вищої математики. Його запрошували працювати за кордоном, але він повертався в Україну. Став першим наставником майбутнього генерального конструктора реактивних двигунів Архипа Люльки і батька космонавтики Сергія Корольова. Генію судився важкий шлях репресивної Голгофи. Волинянам за архівними матеріалами вдалось встановити і точнішу дату народження вченого - 27 вересня 1892 року. Про це свідчить актовий запис у метричній книзі села Човниця, яка нині зберігається у Волинському державного архіві.

Автор сценарію і режисер фільму - Марія Андрушко, оператор - Валерій Фетисов, асистент оператора - Микола Дмитрук, режисер монтажу - Олександр Радчук, редактор - Святослав Пирожко. У ролі Михайла Кравчука знявся заслужений артист України Адам Даценко , у ролі дружини Михайла Кравчука - Есфіри Йосипівни, яка домоглася реабілітації імені свого чоловіка - народна артистка України Людмила Приходько.

У фільмі звучать вірші друга М.Кравчука - поета Миколи Зерова (1890-1937), якого теж поглинула Колима. Музичне оформлення фільму: скрипка — народний артист України Товій Рівець, фортепіано - Світлана Мішеніна, флейта - Микола Стадницький. Записи було здійснено у студії ВОДТРК «Муза». (Керівник - Андрій Жирнов). Текст читали Галина Старцева і Володимир Роса.

Спеціально для фільму керівник зразкового дитячого колективу «Художня вишивка» Ківерцівського центру дитячої і юнацької творчості Людмила Литвина вишила портрет Михайла Кравчука.

Науковий консультант телероботи - завідувач відділу давньої історії Волинського краєзначого музею Олена Бірюліна.

 

На фото: вишитий портрет М.Кравчука руками волинян; у ролі подружжя Есфіри і Михайла Кравчуків — артисти Волинського обласного академічного українського музично-драматичного театру.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux