Російська пропаганда ховається в яскравих картинках
опубліковано 12 січня 2022 року о 12:44

Держкомтелерадіо не дав дозвіл українському імпортеру на ввезення з території Росії для розповсюдження в Україні ще трьох назв дитячих книг, у яких виявлена пропаганда держави-агресора.

Відмову надано на підставі висновків експертної ради Держкомтелерадіо з питань аналізу та оцінки видавничої продукції щодо віднесення її до такої, яка не дозволена до розповсюдження на території України. 

Дитячі книжки російського видавництва «Издательский дом «Проф-Пресс» «Стихи про машины малышам», «Транспорт», «Тесты для малышей (2–3 года)» розраховані на найменших читачів. Відповідно мають велику кількість ілюстрацій, у яких використовується символіка держави-агресора, її силових і військових структур, символіка комуністичного режиму.

На думку експертів, ці книжки – яскравий приклад російської пропаганди, яка ставить за мету мілітаризацію свідомості дітей, виховання імперського мислення, лояльного і навіть схвального ставлення до воєн і конфліктів, які розв’язує Росія проти інших країн світу.

У зв’язку з порушенням статей 28, 281 Закону України «Про видавничу справу» та відповідно до пунктів 3 та 4 Критеріїв оцінки видавничої продукції, що дозволена до розповсюдження на території України, експертна рада ухвалила рішення віднести ці видання до такої видавничої продукції, що не дозволена до розповсюдження на території України.

Рішення експертної ради затверджено наказом Держкомтелерадіо. 

Нагадуємо, що відповідно до Закону України «Про видавничу справу» Держкомтелерадіо з 2017 року вживає заходів щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту.

За цей період розглянуто понад 45 тис. заяв суб’єктів господарювання, видано 38 427 дозволів на ввезення видавничої продукції, надано 5 061 відмову у видачі дозволів та анульовано 2 227 виданих раніше дозволів.

Зокрема, на підставі негативних висновків експертної ради Держкомтелерадіо у зв’язку з невідповідністю Критеріям оцінки видавничої продукції, що дозволена до розповсюдження на території України, надано 350 відмов у видачі дозволів на ввезення з території держави-агресора 1 742 500 примірників пропагандистських видань. Ще 4 711 відмов надано внаслідок подання суб’єктами господарювання не в повному обсязі пакетів документів, необхідних для одержання дозволу, або виявлення у поданих документах недостовірних відомостей.

Крім того, на виконання рішення РНБО України від 19 березня 2019 року «Про застосування, скасування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», введеного в дію Указом Президента України від 19 березня 2019 року № 82/2019, Держкомтелерадіо призупинив на строк застосування санкцій – три роки – видачу cуб’єктам господарювання дозволів на ввезення видавничої продукції російських видавництв, що випускають друковану продукцію антиукраїнського змісту, а також зупинив на строк застосування санкцій дію 11 894 виданих раніше дозволів на ввезення з території держави-агресора майже 30 млн примірників видань.

Фото defence-line.org

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux