Рішення колегії від 29.10.2013 № 9/35 "Про стан виконання фінансових планів госпрозрахунковими підприємствами у першому півріччі 2013 року"
опубліковано 05 листопада 2013 року о 09:56

 

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ

ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

 

Р І Ш Е Н Н Я К О Л Е Г І Ї

 

29 жовтня 2013 р. м. Київ № 9/35

 

 

Про стан виконання фінансових планів

госпрозрахунковими підприємствами

у першому півріччі 2013 року

 

 

Розглянувши стан виконання госпрозрахунковими підприємствами сфери управління Держкомтелерадіо України фінансових планів у першому півріччі 2013 року, колегія звертає увагу на недостатню роботу керівників державних підприємств із забезпечення належного та ефективного управління державною власністю.

Звітність про виконання показників фінансових планів у першому півріччі 2013 року надано 18 госпрозрахунковими підприємствами, з них 15 підприємствами видавничої діяльності та 3 підприємствами інших видів діяльності. Решта, 11 підприємств сфери управління Держкомтелерадіо України, є неактивними, оскільки не здійснюють господарську діяльність у зв’язку з реорганізацією, передачею до комунальної власності тощо.

У першому півріччі 2013 року чистий прибуток отримали 6 підприємств: ДП «Державне спеціалізоване видавництво «Здоров’я» - 73,0 тис. гривень, ДП «Всеукраїнське спеціалізоване видавництво «Світ» - 25,0 тис. гривень, ДП «Ордена «Знак Пошани» Всеукраїнське багатопрофільне видавництво «Донбас» - 16,0 тис. гривень, ДП «Спеціалізоване видавництво «Либідь» - 4,0 тис. гривень, ДП «Всеукраїнське державне багатопрофільне видавництво «Карпати» - 2,0 тис. гривень, ДП «Державний академічний оркестр «РадіоБенд Олександра Фокіна» - 1,0 тис. гривень.

Зі збитком спрацювали 8 підприємств: ДП «Видавництво і друкарня «Таврида» - 506,0 тис. гривень, ДП «Державне спеціалізоване видавництво «Техніка» - 356,0 тис. гривень, ДП «Всеукраїнське державне спеціалізоване видавництво «Українська енциклопедія» ім. М.П. Бажана» - 252,0 тис. гривень, Національне видавництво дитячої літератури «Веселка» - 187,0 тис. гривень, ДП «Державне спеціалізоване видавництво «Мистецтво» - 132,0 тис. гривень, ДП Державне спеціалізоване видавництво «Вища школа» - 22,0 тис. гривень, ДП Державне спеціалізоване видавництво «Музична Україна» - 19,0 тис. гривень, Державне спеціалізоване автотранспортне підприємство Держкомтелерадіо України - 1,0 тис. гривень.

На межі беззбитковості працювали 4 підприємства: ДП «Державне спеціалізоване видавництво «Україна», ДП Державне спеціалізоване видавництво художньої літератури «Дніпро», ДП «Всеукраїнське державне багатопрофільне видавництво «Каменяр», Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм».

У результаті отриманих доходів та здійснених витрат загальна сума за показником «Чистий прибуток (збиток)» за перше півріччя 2013 року становила 1,4 млн. гривень збитку, при запланованому прибутку 30,2 тис. гривень.

Отримано «Чистого доходу» (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) у сумі 12,2 млн. гривень, що на 7,6 млн. гривень, або на 38,4 відсотка менше запланованого обсягу на цей період.

Забезпечили виконання показника «Чистий дохід» 4 підприємства, а саме: ДП «Спеціалізоване видавництво «Либідь», ДП «Всеукраїнське спеціалізоване видавництво «Світ», ДП «Державне спеціалізоване видавництво «Здоровя» та ДП «Всеукраїнське державне багатопрофільне видавництво «Карпати».

За перше півріччя 2013 року підприємствами сплачено до бюджету обов’язкових платежів та внесків до державних цільових фондів в сумі 4,8 млн. гривень, в тому числі: податків та обов’язкових платежів в сумі 0,9 млн. гривень, внесків до державних цільових фондів – 2,7 млн. гривень, інших обов’язкових платежів – 1,2 млн. гривень.

Водночас колегія зазначає, що у порівнянні з першим півріччям 2011 року кількість збитково працюючих підприємств зменшилася на 14, аналогічним періодом 2012 року - на 7 підприємств. Загальна сума збитків, отриманих госпрозрахунковими підприємствами, у порівнянні з відповідним звітним періодом першого півріччя 2011 року скоротилася на 785,6 тис. гривень, а в порівнянні з відповідним періодом 2012 року - на 1361,4 тис. гривень.

Зменшенню кількості збитково працюючих підприємств та суми отриманих ними збитків сприяли запроваджені Держкомтелерадіо України заходи, спрямовані на покращення результатів фінансово-господарської діяльності госпрозрахункових підприємств шляхом їх реорганізації, передачі до комунальної власності, ліквідації тощо.

З метою поліпшення результатів фінансово-господарської діяльності госпрозрахункових підприємств та забезпечення виконання ними у 2013 році фінансових планів, колегія

УХВАЛИЛА:

 

1. Інформацію про стан виконання фінансових планів у першому півріччі 2013 року госпрозрахунковими підприємствами сфери управління Держкомтелерадіо України взяти до відома.

2. Звернути увагу керівників збиткових госпрозрахункових підприємств на неналежне виконання основних покладених на них функцій з ефективного управління ввіреними їм об’єктами, посилення контролю за складанням фінансових планів підприємств та звітуванням про їх виконання в установлені законодавством терміни.

3. Фінансово - економічному департаменту (Бартош Н.В.) посилити контроль за станом виконання показників фінансових планів.

4. Управлінню внутрішнього аудиту (Степанова Н. В.), юридичному відділу (Новікова Д. В.) за участю керівників профільних структурних підрозділів Держкомтелерадіо України подати Фонду державного майна України пакети документів щодо включення визначених Держкомтелерадіо України підприємств до переліку об’єктів, що підлягають приватизації, відповідно до затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.05.2012 № 384 Порядку.

5. Керівникам госпрозрахункових підприємств сфери управління Держкомтелерадіо України:

взяти під особистий контроль стан виконання та затвердження показників фінансових планів, приділяти особливу увагу повноті та якості супутньої фінансової звітності, що надається разом з показниками виконання фінансового плану;

активізувати роботу, направлену на поліпшення фінансово-економічного стану підприємств шляхом пошуку нових замовлень та випуску рейтингових видань;

неухильно дотримуватися наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 21.06.2005 №173: забезпечувати виконання показників фінансових планів, у разі зменшення валового прибутку або чистого прибутку порівняно з прогнозними показниками поточного року обов’язково подавати також обґрунтування причин такого зменшення, аналітичні довідки з поясненням причин значних відхилень фактичних показників від запланованих щодо кожного фактора, що призвів до відхилення;

дотримуватись недопущення здійснення видатків, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 03.10.2012 № 899 «Про порядок здійснення витрат суб’єктами господарювання державного сектору економіки у разі не затвердження (непогодження) річних фінансових планів у встановленому порядку» до затвердження в установленому порядку фінансових планів підприємств на поточний рік;

забезпечити постійний контроль за дотриманням обґрунтованого рівня витрат, у тому числі передбачених пунктом 13 постанови Кабінету Міністрів України від 29.11.2006 № 1673 «Про стан фінансово-бюджетної дисципліни, заходи щодо посилення боротьби з корупцією та контролю за використанням державного майна і фінансових ресурсів».

6. Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника Голови Держкомтелерадіо України Мураховського А.Л.

 

 

Голова колегії /підпис/ О.В. Курдінович

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux