Рішення колегії від 29.04.2014 №2/5 "Про результати фінансово-господарської діяльності госпрозрахункових підприємств сфери управління Держкомтелерадіо України та стан виконання ними фінансових планів у 2013 році"
опубліковано 06 травня 2014 року о 12:30

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ

ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

 

Р І Ш Е Н Н Я К О Л Е Г І Ї

 

29 квітня 2014 р. м. Київ № 2/5

 

 

Про результати фінансово-господарської

діяльності госпрозрахункових підприємств

сфери управління Держкомтелерадіо України

та стан виконання ними фінансових планів у 2013 році

 

Розглянувши результати фінансово-господарської діяльності госпрозрахункових підприємств сфери управління Держкомтелерадіо України та стан виконання ними фінансових планів у 2013 році, колегія звертає увагу на недостатню роботу керівників державних підприємств щодо забезпечення належного та ефективного управління державною власністю.

На 2013 рік фінансові плани затверджено 18 госпрозрахунковим підприємствам сфери управління Держкомтелерадіо України, з них 15 підприємствам видавничої діяльності та 3 підприємствам інших видів діяльності. 11 державних госпрозрахункових підприємств сфери управління Держкомтелерадіо України є неактивними у зв’язку з проведенням заходів щодо реорганізації, передачі до комунальної власності та призупинення діяльності, а отже фінансові плани на 2013 рік ними не складалися.

До зведених показників виконання фінансових планів 2013 року включено 17 державних госпрозрахункових підприємств. ДП «Видавництво і друкарня «Таврида» не звітувало Держкомтелерадіо України про виконання показників фінансового плану за 2013 рік у зв’язку із зміною органу управління.

У 2013 році за узагальненими показниками діяльності «Чистого доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)» отримано у сумі 30 175,0 тис. гривень, що становить 99,9 відсотка запланованого річного обсягу.

Виконання показника «Чистий дохід» забезпечили 5 підприємств, а саме: ДП «Спеціалізоване видавництво «Либідь», ДП «Всеукраїнське спеціалізоване видавництво «Світ», ДП «Державне спеціалізоване видавництво «Здоровя», ДП Державне спеціалізоване видавництво «Музична Україна» та ДП «Всеукраїнське державне багатопрофільне видавництво «Карпати».

За показником «Чистий прибуток (збиток)» зведених показників виконання фінансових планів госпрозрахунковими підприємствами у 2013 році планувалось отримати 584,6 тис. гривень прибутку, фактично одержано збиток у сумі 230,0 тис. гривень.

Загальна сума збитків, отриманих госпрозрахунковими підприємствами у 2013 році, скоротилася у порівнянні з 2010 роком на 309,0 тис. гривень, а з 2011 роком - на 270,2 тис. гривень.

Відповідно до проведеної Держкомтелерадіо України оцінки ефективності управління державними підприємствами за 2013 рік ефективно та задовільно працюючими визначено 8 підприємств, 9 підприємств - визнано неефективно працюючими.

З метою вжиття заходів щодо подальшого поліпшення діяльності госпрозрахункових підприємств та забезпечення виконання ними у 2014 році фінансових планів, посилення контролю за виконанням заходів, направлених на оптимізацію кількості неефективно працюючих підприємств сфери управління Держкомтелерадіо України, колегія

УХВАЛИЛА:

 

1. Інформацію про результати фінансово-господарської діяльності госпрозрахункових підприємств сфери управління Держкомтелерадіо України та стан виконання ними фінансових планів у 2013 році взяти до відома.

2. Звернути увагу керівників збиткових госпрозрахункових підприємств на неналежне виконання основних покладених на них функцій щодо ефективного управління підприємствами, посилення контролю за складанням фінансових планів підприємств та звітуванням про їх виконання в установлені законодавством терміни.

3. Фінансово-економічному департаменту (Бартош Н.В.) посилити контроль за станом виконання показників фінансових планів.

4. Керівникам госпрозрахункових підприємств сфери управління Держкомтелерадіо України:

взяти під особистий контроль стан виконання затверджених показників фінансових планів на 2014 рік;

у разі зменшення валового прибутку або чистого прибутку порівняно з плановими показниками 2014 року обов’язково подавати обґрунтування причин такого зменшення, аналітичні довідки з поясненням причин значних відхилень фактичних показників від запланованих щодо кожного фактора, що призвів до відхилення;

активізувати роботу, направлену на поліпшення фінансово-економічного стану підприємств;

забезпечувати обґрунтоване, більш детальне та об’єктивне планування показників фінансових планів під час їх складання на наступні роки;

дотримуватися недопущення здійснення видатків, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 03.10.2012 № 899 «Про порядок здійснення витрат суб’єктами господарювання державного сектору економіки у разі не затвердження (непогодження) річних фінансових планів у встановленому порядку», до затвердження в установленому порядку фінансових планів підприємств на поточний рік;

забезпечити постійний контроль за дотриманням обґрунтованого рівня витрат, у тому числі передбачених пунктом 13 постанови Кабінету Міністрів України від 29.11.2006 № 1673 «Про стан фінансово-бюджетної дисципліни, заходи щодо посилення боротьби з корупцією та контролю за використанням державного майна і фінансових ресурсів».

5. Керівникам госпрозрахункових підприємств сфери управління Держкомтелерадіо України, які є неактивними, та Головам комісій з реорганізації в обов’язковому порядку надавати Держкомтелерадіо України копії фінансової та статистичної звітності за відповідні звітні періоди, яка надається ними до податкових та статистичних органів.

Встановити, що неподання або несвоєчасне подання до Держкомтелерадіо України вказаної звітності є невиконанням рішень (наказів) органу управління, що є підставою для дострокового розірвання контракту з керівником підприємства.

6. Департаменту видавничої справи і преси (Кононенко О.А.) спільно з управлінням внутрішнього аудиту (Степанова Н.В.), фінансово-економічним департаментом (Бартош Н.В.), юридичним відділом (Новікова Д.В.), керівником Державного підприємства «Всеукраїнське видавництво «Світ» (Мельник І.А.) розглянути питання та у місячний термін подати Голові Держкомтелерадіо України пропозиції щодо реорганізації шляхом приєднання до Державного підприємства «Всеукраїнське видавництво «Світ» Державного підприємства «Харківське багатопрофільне видавництво «Основа» та Державного підприємства «Всеукраїнське державне багатопрофільне видавництво «Маяк».

7. Департаменту видавничої справи і преси (Кононенко О.А.) спільно з управлінням внутрішнього аудиту (Степанова Н.В.), фінансово-економічним департаментом (Бартош Н.В.), юридичним відділом (Новікова Д.В.), Державним підприємством «Дирекція фестивально-виставкової діяльності» (Шишков Є.В.) опрацювати та в місячний термін подати Голові Держкомтелерадіо України пропозиції щодо подальшої діяльності неактивного підприємства «Дирекція фестивально-виставкової діяльності».

8. Управлінню внутрішнього аудиту (Степанова Н.В.), фінансово-економічному департаменту (Бартош Н.В.), юридичному відділу (Новікова Д.В.) у місячний термін опрацювати наданий Держкомтелерадіо України пакет документів Одеського підприємства Державного об’єднання матеріально-технічних ресурсів «Укрпостачпреса» та у разі його відповідності вимогам постанови Кабінету Міністрів України від 17.05.12 № 384 подати державним органам приватизації пропозиції стосовно включення даного підприємства до переліку об’єктів, що підлягають приватизації.

9. Голові комісії з припинення Державного підприємства «Всеукраїнське державне спеціалізоване підприємство «Українська енциклопедія» імені М.П. Бажана та Головної редакції Зводу пам’яток історії та культури при видавництві «Українська енциклопедія» імені М.П. Бажана Шаповалу Ю.І. до 30 червня 2014 року закінчити припинення даних юридичних осіб та надати Держкомтелерадіо України відповідні документи про проведення державної реєстрації їх припинення.

10. Директорові Одеського підприємства Державного об’єднання матеріально-технічних ресурсів «Укрпостачпреса» - Голові ліквідаційної комісії з припинення юридичної особи ДП «Полісервіс» Величко С.В. до 30 червня 2014 року закінчити ліквідацію ДП «Полісервіс» та надати Держкомтелерадіо України відповідні документи про проведення державної реєстрації припинення підприємства.

11. Голові комісії з припинення Державного підприємства «Державне спеціалізоване видавництво «Здоров’я», Державного підприємства «Ордена «Знак Пошани» книжково-журнального видавництва «Урожай» та Державного підприємства «Житловий комплекс» Пасічному А.Ф. до 30 червня 2014 року закінчити припинення даних юридичних осіб та надати Держкомтелерадіо України відповідні документи про проведення державної реєстрації їх припинення.

12. Керівникові державного підприємства «Державне спеціалізоване підприємство «Укртелефільм» Біленькому В.В. у місячний термін подати Держкомтелерадіо України пакет документів для розгляду стосовно включення даного підприємства до переліку об’єктів, що підлягають приватизації.

13. Контроль за виконанням цього рішення покласти на Першого заступника Голови Держкомтелерадіо України Мураховського А.Л.

 

 

Голова колегії О.І. Наливайко

 

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux