Рішення колегії від 24.06.2014 №4/12 "Про внесення змін до Закону України"Про Суспільне телебачення і радіомовлення України"
опубліковано 27 червня 2014 року о 10:01

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ

ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

 

Р І Ш Е Н Н Я К О Л Е Г І Ї

 

24 червня 2014 р. м. Київ № 4/12

 

 

Про внесення змін до Закону України

«Про Суспільне телебачення і

радіомовлення України»

 

Заслухавши інформацію генерального директора Національної радіокомпанії України Аврахова Т.Г. про існуючі прогалини та невідповідності світовій практиці функціонування та розвитку суспільного телебачення і радіомовлення нещодавно прийнятого Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» (далі – Закон), колегія зазначає, що Закон вимагає доопрацювання.

Потребує чіткого визначення місія, мета, функції, завдання обласних і регіональних телерадіокомпаній, а також їх взаємодія з загальнонаціональними телерадіокомпаніями в єдиній системі мовлення.

Потребують чіткішого визначення положення Закону щодо моделі об’єднання телерадіоорганізацій, а також доопрацювання положень щодо складу Наглядової ради в частині оптимізації числа представників фракцій Верховної Ради України та складу правління НСТУ.

З метою забезпечення сталого функціонування та розвитку Суспільного телебачення і радіомовлення України вимагають розширення джерела фінансування. Законом не передбачено абонентську плату, має місце обмеження трансляції реклами до 5 відсотків протягом кожної астрономічної години фактичного мовлення, міститься норма щодо прямої заборони реклами, інформації спонсора-виробника алкогольних напоїв, пива та/або напоїв, що виготовляються на його основі, знаків для товарів і послуг, під якими вони випускаються, на каналах мовлення НСТУ. Заборона реклами алкогольних брендів на каналах НСТУ унеможливить трансляцію багатьох популярних спортивних змагань, оскільки головними спонсорами цих змагань, як правило, виступають відомі пивні бренди.

Крім того, положення Закону про пряме фінансування НСТУ за рахунок державного бюджету не відповідає нормі Закону України «Про телебачення і радіомовлення» про те, що джерелами фінансування телерадіоорганізацій можуть бути бюджетні асигнування лише на виконання державного замовлення.

Враховуючи вищевикладене, колегія

УХВАЛИЛА:

 

1. Інформацію генерального директора Національної радіокомпанії України Аврахова Т.Г. взяти до відома.

 

2. Департаменту інформаційної політики (Червак Б.О.) разом з департаментом телебачення і радіомовлення (Абрамов С.О.), юридичним відділом (Новікова Д.В.) підготувати звернення до Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації стосовно проведення круглого столу або слухання щодо внесення змін до Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» з урахуванням зауважень і пропозицій висловлених членами колегії та під час проведення міжнародної конференції «Від державного мовлення до суспільних медіа».

 

3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника Голови Держкомтелерадіо України Кравченка Д.В.

 

 

Голова колегії О.І. Наливайко

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux