Рішення колегії від 19.03.2013 №3/7 "Про результати фінансово-господарської діяльності госпрозрахункових підприємств сфери управління Держкомтелерадіо України та стан виконання ними фінансових планів у 2012 році"
опубліковано 21 березня 2013 року о 11:37

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ

ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

 

Р І Ш Е Н Н Я К О Л Е Г І Ї

 

19 березня 2013 р. м. Київ 3/7

 

 

Про результати фінансово-господарської

діяльності госпрозрахункових підприємств

сфери управління Держкомтелерадіо України

та стан виконання ними фінансових планів у 2012 році

 

Розглянувши результати фінансово-господарської діяльності госпрозрахункових підприємств сфери управління Держкомтелерадіо України та стан виконання ними фінансових планів у 2012 році, колегія звертає увагу на недостатню роботу керівників державних підприємств із забезпечення належного та ефективного управління підприємствами.

Так, фінансові плани на 2012 рік затверджено 28 госпрозрахунковим підприємствам. У зв’язку з проведенням заходів з реорганізації, передачі до комунальної власності та призупинення діяльності 9 підприємств є неактивними. З урахуванням цих обставин, до зведених показників виконання фінансових планів 2012 року включено 19 державних госпрозрахункових підприємств, з них 14 підприємств видавничої діяльності та 5 підприємств інших видів діяльності.

За зведеними показниками затверджених фінансових планів планувалося отримати 54,4 млн. гривень чистого доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). Фактично цей показник склав 47,3 млн. гривень.

Відповідно до звітів про виконання показників фінансових планів забезпечили виконання показника «Чистий дохід» 9 підприємств, що менше половини, а саме: видавництва - «Україна», «Либідь», «Світ», «Здоров’я», «Музична Україна», «Донбас», «Каменяр», «Карпати», та підприємство - «Спец АТП».

За результатами діяльності чистий прибуток отримали 9 підприємств: Студія «Укртелефільм» - 1 млн. 559,0 тис. гривень, «Світ» - 495,6 тис. гривень, «Либідь» - 38,0 тис. гривень, «Музична Україна» - 14,0 тис. гривень, «Здоров’я» - 3,1 тис. гривень, «Дніпро» - 2,3 тис. гривень та ін.

Зі збитком спрацювали 7 підприємств: «Таврида» - 599,0 тис. гривень, «Веселка» - 373,0 тис. гривень, Оздоровчо-лікувальний пансіонат «Ходорів» - 175,5 тис. гривень, «Вища школа» - 127,0 тис. гривень та ін.

За 2012 рік підприємствами сплачено до бюджету обов’язкових платежів та внесків до державних цільових фондів в сумі 13,8 млн. гривень, в тому числі: податків та обов’язкових платежів в сумі 3,8 млн. гривень, внесків до державних цільових фондів – 6,9 млн. гривень, інших обов’язкових платежів – 3,1 млн. гривень.

Кредиторська заборгованість підприємств державного сектору економіки перед бюджетом на кінець 2012 року становить 2 млн. 927 тис. гривень. Значна заборгованість спостерігається на підприємстві «Таврида» - 1 млн. 441 тис. гривень, та у видавництвах «Вища школа» - 384 тис. гривень, «Веселка» - 203,0 тис. гривень.

Колегія зазначає, що незважаючи на здійснення керівництвом Держкомтелерадіо України постійного контролю за станом погашення заборгованості із заробітної плати, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, керівниками підприємств не забезпечено виконання наказу Держкомтелерадіо України від 20 березня 2012 року № 75 в частині здійснення аналізу стану дебіторської та кредиторської заборгованостей, не вжито заходів щодо поліпшення взаєморозрахунків, про що свідчать збільшення сум дебіторської та кредиторської заборгованостей.

Протягом 2012 року сума заборгованості із виплати заробітної плати в порівнянні з початком 2012 року зменшилась на 489,5 тис. гривень та станом на 01.01.2013 становила 502,0 тис. гривень. Із 9 підприємств-боржників 5 є неактивними і перебувають в стадії реорганізації або призупинили діяльність. Не ліквідовано заборгованість із виплати заробітної плати у видавництвах «Каменяр», «Веселка», «Вища школа» та на підприємстві Спец АТП.

З метою поліпшення результатів фінансово-господарської діяльності госпрозрахункових підприємств та забезпечення виконання ними фінансових планів, колегія

УХВАЛИЛА:

 

1. Інформацію про результати фінансово-господарської діяльності госпрозрахункових підприємств сфери управління Держкомтелерадіо України та стану виконання ними фінансових планів за 2012 рік взяти до відома.

2. Звернути увагу керівників збиткових госпрозрахункових підприємств на неналежне виконання основних покладених на них функцій з ефективного управління ввіреними їм об’єктами, зокрема: не вжито заходів щодо поліпшення взаєморозрахунків, отримання доходів, скорочення витрат, зменшення сум дебіторської та кредиторської заборгованостей та виконання планових показників діяльності згідно із затвердженими Держкомтелерадіо України фінансовими планами.

3. Голові Тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат (далі-Комісія) - першому заступнику Голови Держкомтелерадіо України Мураховському А.Л. розглянути на засіданні Комісії питання про стан заборгованості із заробітної плати, погашення заборгованості перед бюджетом та цільовими фондами, а також причини невиконання деякими підприємствами показників фінансових планів у 2012 році та показники фінансових планів на 2013 рік.

4. Департаменту телебачення і радіомовлення (Абрамов С.О.), департаменту видавничої справи і преси (Кононенко О.А.) разом з відділом кадрової роботи та державної служби (Трижичинський І.М.) та юридичним відділом (Новікова Д.В.) внести на розгляд Голови Держкомтелерадіо України пропозиції щодо застосування дисциплінарних заходів до керівників державних підприємств, що є стабільно збитковими, або показники діяльності яких мають стійку тенденцію до погіршення роботи, та (або) розірвання контрактів з ними.

5. Департаменту видавничої справи і преси (Кононенко О.А.) подати керівництву Держкомтелерадіо України пропозиції щодо виходу підприємств видавничої галузі з кризового стану та стратегію їх подальшої діяльності.

6. Фінансово-економічному департаменту (Бартош Н.В.), у разі надходження коштів із Держказначейства на фінансування програми «Українська книга», забезпечити протягом першого півріччя 2013 року погашення кредиторської заборгованості державним видавництвам за виконане у 2012 році державне замовлення на випуск книжкової продукції.

7. Керівникам госпрозрахункових підприємств сфери управління Держкомтелерадіо України:

посилити у 2013 році контроль за результатами фінансово-господарської діяльності, здійснювати заходи щодо зменшення витрат, кредиторської та дебіторської заборгованостей, ліквідації збитковості;

неухильно дотримуватися наказу Міністерства економіки України від 21.06.2005 №173: забезпечувати виконання показників фінансових планів, у разі зменшення валового прибутку або чистого прибутку порівняно з прогнозними показниками поточного року обов’язково подавати також обґрунтування причин такого зменшення, аналітичні довідки з поясненням причин значних відхилень фактичних показників від запланованих щодо кожного фактора, що призвів до відхилення;

звернути увагу на те, що недотримання вимог законодавства та незабезпечення виконання в установлені строки законних вимог контролюючих органів та органів управління передбачає кримінальну і адміністративну відповідальність та є підставою для розгляду питання про розірвання контракту з керівником державного підприємства.

8. Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника Голови Держкомтелерадіо України Мураховського А.Л.

 

 

Голова колегії /підпис/ О.В. Курдінович

 

 

 

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux