Рішення колегії від 18.06.2013 № 6/23 "Про стан виконання Плану заходів Держкомтелерадіо України щодо реалізації Указу Президента України від 11.04.2012 № 257 "Про додаткові заходи з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка"
опубліковано 21 червня 2013 року о 14:37

 

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ

ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

 

Р І Ш Е Н Н Я К О Л Е Г І Ї

 

18 червня 2013 р. м. Київ № 6 /23

 

 

 

Про стан виконання Плану заходів

Держкомтелерадіо України

щодо реалізації Указу

Президента України

від 11.04.2012 № 257

«Про додаткові заходи

з підготовки та відзначення

200-річчя від дня народження

Тараса Шевченка»

 

Заслухавши інформацію про стан виконання Плану заходів Держкомтелерадіо України щодо реалізації Указу Президента України від 11.04.2012 № 257 «Про додаткові заходи з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка» (далі – План заходів), колегія відзначає, що Держкомтелерадіо України організовано системну роботу з виконання завдань, визначених Планом заходів.

Питання, пов’язані із підготовкою до відзначення на державному рівні у 2014 році ювілею Тараса Григоровича Шевченка, перебувають на особливому контролі усіх підрозділів Держкомтелерадіо України. Творчими планами державних видавництв, телерадіоорганізацій на 2013-2014 роки передбачена підготовка та реалізація нових проектів, присвячених зазначеному ювілею.

Державні телерадіокомпанії працюють над створенням циклів телепрограм про життя і творчість Великого Кобзаря. З початку 2013 року здійснюється реалізація низки нових телепроектів «Жива душа поетова святая», «Митці України – Шевченку», «Спадщина», «…І мене у сім’ї великій», «Незнаний Шевченко». Впродовж першого кварталу 2013 року в державному телевізійному і радіо ефірі було розміщено понад 100 матеріалів загальним хронометражем понад 25 годин. Опрацьовано серію інформаційних матеріалів, фондових спеціальних передач, присвячених Тарасу Шевченку, які долучено до навчально-освітнього порталу «Тарас Григорович Шевченко» загальним хронометражем понад 43 години.

Національною радіокомпанією України розпочато роботу щодо реалізації циклу із семи біографічно-публіцистичних фільмів-нарисів з елементами художньої реконструкції під назвою «І я таки жив» та запису опери Миколи Аркаса «Катерина» за однойменною поемою Т.Г. Шевченка.

Державні та комунальні друковані засоби масової інформації, УНІА «Укрінформ» забезпечують широке висвітлення ходу підготовки до відзначення зазначеної ювілейної дати.

В рамках бюджетної програми «Випуск книжкової продукції за програмою «Українська книга» 2013 року передбачено випустити низку книжкових видань, присвячених творчій спадщині Тараса Шевченка, серед яких мистецький альбом російською, українською та англійською мовами «Тарас Шевченко. Мистецька спадщина», тритомне видання «Тарас Шевченко та його доба», Кобзар англійською та польською мовами, факсимільні видання «Кобзар. 1840», унікальні рукописні збірки творів Т. Шевченка «Тарас Шевченко. Більша книжка» та ін.

Водночас колегія зауважує, що відповідно до інформації, наданої Держкомтелерадіо України листом Відділення літератури, мови та мистецтв Національної академії наук України від 17.05.2013 № 129/36, в Інституті мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України істотно скориговано терміни завершення підготовки 10 і 11 томів Повного зібрання творів Т.Г. Шевченка у дванадцяти томах (відповідно до 1 червня та 1 липня нинішнього року).

Згідно із скоригованим графіком рукопис завершального 12-го тому Повного зібрання творів Т.Г. Шевченка буде підготовлено Інститутом літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України до 1 жовтня 2013 року, а 5 і 6 томи «Шевченківської енциклопедії» відповідно до 15 вересня і 15 жовтня поточного року.

Зазначені терміни підготовки рукописів, які буде передано для подальшого опрацювання та редагування до видавництва «Наукова думка», унеможливлюють випуск цих книжкових проектів за програмою «Українська книга» 2013 року.

Крім того, станом на 17 червня 2013 року існує заборгованість Держкомтелерадіо України перед видавництвами, які виконали програму «Українська книга» у 2012 році на суму понад 2 мільйони гривень, що не дає можливості розпочати реалізацію програми «Українська книга» поточного року.

Враховуючи викладене, колегія

УХВАЛИЛА:

 

1. Інформацію про стан виконання Плану заходів взяти до відома.

2. Департаменту видавничої справи і преси (Кононенко О.А.), фінансово-економічному департаменту (Бартош Н.В.) з метою подання Міністерству фінансів України фінансово-економічних розрахунків щодо додаткових видатків на фінансування випуску 5 і 6 томів «Шевченківської енциклопедії» та 10-12 томів Повного зібрання творів Т.Г. Шевченка у дванадцяти томах, рекомендувати Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка та Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України надати Держкомтелерадіо України до 1 липня 2013 року технічні параметри зазначених томів з відповідними фінансовими розрахунками.

3. Департаменту телебачення і радіомовлення (Абрамов С.О.) спільно з Українською студією телевізійних фільмів «Укртелефільм» (в.о. генерального директора Петренко В.М.) опрацювати синопсис та кошторис телевізійного художнього фільму за п’єсою Івана Драча «Гора», звернутися до Кабінету Міністрів України та Міністерства культури України щодо його створення.

4. Погодитися з пропозицією генерального директора НРКУ Аврахова Т.Г. щодо доповнення Плану заходів завданнями про створення циклу семи біографічно-публіцистичних фільмів-нарисів з елементами художньої реконструкції під назвою «І я таки жив» та запис опери Миколи  Аркаса «Катерина» за однойменною поемою Тараса  Шевченка, робота над якими ведеться творчим колективом НРКУ.

5. Департаменту видавничої справи і преси (Кононенко  О.А.) спільно з департаментом телебачення і радіомовлення (Абрамов  С.О.), департаментом інформаційної політики (Червак  Б.О.), керівниками підвідомчих організацій забезпечити до кінця 2013 року створення, наповнення, упорядкування електронного каталогу запланованої до випуску Держкомтелерадіо України друкованої та аудіовізуальної продукції, присвяченої відзначенню ювілейної дати від дня народження Т.Г. Шевченка.

6. Департаменту видавничої справи і преси (Кононенко  О.А.):

підготувати звернення до Кабінету Міністрів України щодо термінового погашення кредиторської заборгованості за книжкову продукцію, випущену за програмою «Українська книга» 2012 року;

забезпечити представлення експозиції, присвяченої життю і творчості Т.Г. Шевченка на XXVI Московській міжнародній книжковій виставці-ярмарку (4-9 вересня), Міжнародній книжковій виставці-ярмарку і науковій конференції «Книга – шлях співробітництва і прогресу» в м. Ашгабат, (24-26 вересня), 65 Франкфуртському міжнародному книжковому ярмарку (9-13 жовтня) та організацію окремого тематичного стенду на IV Київській міжнародній книжковій виставці «Книжкові контракти» (6-10 грудня);

внести зміни та доповнення до Плану заходів відповідно до пропозицій членів колегії та подати на затвердження в установленому порядку.

7. Департаменту видавничої справи і преси (Кононенко  О.А.), департаменту телебачення і радіомовлення (Абрамов  С.О.), департаменту інформаційної політики (Червак  Б.О.), фінансово-економічному департаменту (Бартош  Н.В.), керівникам Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ», державних обласних і регіональних телерадіокомпаній, державних та комунальних засобів масової інформації продовжити виконання завдань, визначених Планом заходів.

8. Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника Голови Держкомтелерадіо України Мураховського А.Л.

 

 

Голова колегії        /підпис/       О.В. Курдінович

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux