Рішення колегії Держкомтелерадіо від 26.09.2017 № 5/12 "Про хід підготовки до перетворення державного підприємства "Українська студія телевізійних фільмів "Укртелефільм" у публічне акціонерне товариство "Укртелефільм"
опубліковано 29 вересня 2017 року о 14:15

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ 

ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

 

Р І Ш Е Н Н Я К О Л Е Г І Ї

 

26 вересня 2017 р.   м. Київ   № 5/12

 

Про хід підготовки до перетворення 

державного підприємства «Українська 

студія телевізійних фільмів «Укртелефільм» 

у публічне акціонерне товариство «Укртелефільм»

 

 

Заслухавши інформацію доповідача, колегія зазначає, що з метою виконання Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» щодо порядку приєднання державного підприємства «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм» від 17.05.2016 № 1363-VIII, Держкомтелерадіо розроблено та Кабінетом Міністрів України прийнято постанову «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 серпня 2015 р. № 567» від 14.09.2016 № 640 та постанову «Питання перетворення державного підприємства «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм» у публічне акціонерне товариство «Укртелефільм» від 18.08.2017 № 614 (далі - Постанова № 614). 

На виконання Постанови № 614, з метою формування комісії з перетворення та затвердження її персонального складу, Держкомтелерадіо листами від 14.09.2017 № 2881/24/10 та від 14.09.2017 № 2882/29/10 надіслано запити до Фонду державного майна України та державного підприємства «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм» (далі – Студія, підприємство) з проханням надати представників для включення їх до складу комісії з перетворення Студії у публічне акціонерне товариство «Укртелефільм».

Поряд із цим, колегія звертає увагу на суттєве погіршення фінансово-економічних показників діяльності підприємства у порівнянні з минулими періодами. Зокрема, за показниками виконання фінансового плану Студії за І півріччя 2017 року, підприємством при запланованому чистому доході (виручці) від реалізації продукції на суму 2437,5 тис. грн., фактично отримано чистого доходу у сумі 1278,5 тис. грн., що становить 52 % виконання планового показника.

У І півріччі 2017 року, при запланованому прибутку на суму 6,6 тис. грн., підприємством отримано збитків на суму 1247,00 тис. гривень.

За даними Звіту з праці станом на 01.09.2017 заборгованість Студії з нарахованої і не виплаченої заробітної плати перед 42 працівниками складає 1993,9 тис. грн. Заборгованість щодо розрахунків з оплати праці утворилась на підприємстві у І кварталі 2016 року і становила 68,8 тис. гривень.

При наявності високих ризиків неплатоспроможності підприємства у І півріччі 2016 року на Студії у 3 рази зросла середньомісячна заробітна плата працівників, тоді як, за даними соціально-економічних показників діяльності суб’єктів господарювання сфери управління Держкомтелерадіо, зростання середньомісячної заробітної плати в цілому у галузі в цей період становило від 0,9 до 1,9 разів.

Станом на 01.07.2017 поточна кредиторська заборгованість підприємства за розрахунками з бюджетом становила 722,00 тис. грн., за розрахунками зі страхування – 503,00 тис. гривень.

Відповідно до оцінки ефективності управління державними підприємствами сфери управління Держкомтелерадіо протягом 2015 року – І півріччя 2017 року Студія визнана неефективно працюючим підприємством.

За інформацією керівника Студії комунікаційні системи зношені та потребують ремонту, відео-монтажний та знімальний комплекси підприємства застарілі та потребують глибокої модернізації (останнє оновлення в 2005 році), що унеможливлює створення продукту, який відповідав би сучасним вимогам.

Колегія зауважує, що до цього часу, в порушення вимог нормативно-правових актів, рішень колегії та наказів Держкомтелерадіо, речові права підприємства на будівлі, споруди та земельні ділянки, що перебувають у користуванні Студії, не зареєстровані. 

За даними Єдиного державного реєстру судових рішень в судових органах розглядаються справи щодо визнання прав власності Студії на активи, отримані підприємством в новобудові за договором спільної діяльності 2004 року, а також станом на 15.09.2017 Дніпровським районним судом м. Києва видано 37 судових наказів на стягнення з підприємства несвоєчасно виплаченої заробітної плати, у тому числі компенсації за несвоєчасно виплачену заробітну плату, на загальну суму 1829,00 тис. грн. та сплату судового збору на загальну суму 14,9 тисяч гривень.

Водночас, у зв’язку з неподанням з квітня 2016 року Студією на виконання рішення колегії Держкомтелерадіо України від 20.12.2011 № 14/66 «Про стан претензійно-позовної роботи Держкомтелерадіо України та державних підприємств, що належать до сфери його управління», введеного в дію наказом Держкомтелерадіо України від 27.12.2011 № 368, та наказу Держкомтелерадіо України від 06.02.2012 № 24 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо організації правової роботи на підприємствах, установах та організаціях, що належать до сфери управління Держкомтелерадіо України» інформації про стан претензійно-позовної роботи Студії, унеможливлено проведення в Держкомтелерадіо аналізу такої роботи, в тому числі, з метою надання інформації Мін’юсту щодо наявності в судах загальної юрисдикції судових проваджень щодо об’єктів державної власності.

Враховуючи викладене, колегія акцентує на необхідності прискорення виконання Постанови № 614, у тому числі потребує активізації робота щодо подання Держкомтелерадіо Мінекономрозвитку пропозицій з перетворення підприємства у публічне акціонерне товариство «Укртелефільм» відповідно до Порядку перетворення державного унітарного комерційного підприємства в акціонерне товариство, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.08.2012 № 802, з урахуванням особливостей, визначених Постановою № 614, з відповідним графіком такого перетворення та здійснення інших заходів.

 

Враховуючи вищевикладене, колегія

УХВАЛИЛА:

1. Інформацію про хід підготовки до перетворення державного підприємства «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм» у публічне акціонерне товариство «Укртелефільм» взяти до відома.

2. Сектору управління державним майном та корпоративними правами держави (Нечаєнко Т. С.) спільно з управлінням телебачення і радіомовлення (Ободович О.О.), фінансово-економічним управлінням (Бартош Н.В.), юридичним відділом (Мировець Т.І.), відділом внутрішнього аудиту (Степанова Н.В.) у триденний термін після надходження до Держкомтелерадіо пропозицій щодо запропонованих кандидатур до складу комісії з перетворення підготувати наказ Держкомтелерадіо щодо перетворення державного підприємства «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм» у публічне акціонерне товариство «Укртелефільм», яким, зокрема, утворити комісію з перетворення підприємства, затвердити її склад, визначити обов’язки та строки виконання заходів з перетворення. 

3. Керівнику державного підприємства «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм» (Підлісному В. О.):

до 5 жовтня 2017 року забезпечити в установленому порядку надання Держкомтелерадіо звіту про стан претензійно-позовної роботи Студії та інформацію про кадрове забезпечення юридичної служби підприємства;

вжити невідкладних заходів щодо забезпечення державної реєстрації речових прав підприємства на земельні ділянки, що знаходяться у користуванні підприємства, та об’єкти нерухомості (будівлі, споруди), які перебувають у господарському віданні та обліковуються на балансі Студії;

з урахуванням аналізу показників фінансово-господарської діяльності Студії забезпечити вжиття заходів щодо оптимізації структури та штатного розпису підприємства;

до 26 жовтня 2017 року подати Держкомтелерадіо для розгляду та прийняття управлінських рішень план виведення Студії з кризового стану; 

запровадити щотижневе інформування органу управління про виконання рішення колегії.

4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на Голову Держкомтелерадіо.

 

 

Голова колегії   О.І. Наливайко

 

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux