Рішення колегії Держкомтелерадіо від 26.03.2019 №2/4 "Про хід реалізації завдань плану заходів з виконання Комплексної програми впровадження гендерних підходів у діяльність Держкомтелерадіо на 2019 рік"
опубліковано 08 квітня 2019 року о 17:50

Tryzub

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ

ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

 

Р І Ш Е Н Н Я К О Л Е Г І Ї

 

26 березня 2019 р. м. Київ № 2/4

 

Про хід реалізації завдань плану заходів

з виконання Комплексної програми впровадження

гендерних підходів у діяльність Держкомтелерадіо

на 2019 рік

 

Заслухавши та обговоривши доповідь начальника управління з питань телебачення і радіомовлення, європейської та євроатлантичної інтеграції Ободовича О.О. про хід реалізації завдань Плану заходів з виконання Комплексної програми впровадження гендерних підходів у діяльність Держкомтелерадіо на 2019 рік (далі – План заходів на 2019 рік), колегія відзначає, що структурними підрозділами Державного комітету телебачення і радіомовлення України та Українського інституту підвищення кваліфікації працівників телебачення, радіомовлення і преси забезпечується проведення відповідної роботи щодо виконання завдань, зазначених у Плані заходів.

З огляду на те, що ґендерні питання були включені до Плану пріоритетних дій Уряду на 2018 рік, Держкомтелерадіо у минулому році активно долучився до реалізації державної політики щодо забезпечення ґендерної рівності та був включений до переліку виконавців 3-х національних програм, спрямованих на забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків. З метою інтегрування ґендерних аспектів на всіх етапах реалізації пріоритетних завдань Держкомтелерадіо було розроблено Комплексну програму впровадження гендерних підходів у діяльність Держкомтелерадіо на 2019-2020 роки та відповідний план заходів на 2019 рік.

Реалізація Плану заходів на 2019 рік відбувається за двома напрямками: 1) виконання заходів національних програм та планів дій з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, запобігання та протидії насильству за ознакою статі; 2) інтегрування гендерного компоненту в діяльність Держкомтелерадіо.

Держкомтелерадіо залучений до виконання чотирьох національних програм з питань забезпечення ґендерної рівності, а саме: Річна національна програма під егідою Комісії Україна-НАТО на 2018 рік; Державна соціальна програма забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року (далі – Державна соціальна програма); Національний план дій з виконання Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2020 року (далі – НПД 1325); Національний план дій з виконання рекомендацій, викладених у заключних зауваженнях Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок до восьмої періодичної доповіді України про виконання Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок на період до 2021 року.

З метою реалізації заходів в рамках виконання НПД 1325 та сприяння висвітленню питань захисту прав жінок в умовах збройного конфлікту, їх участі у миротворчих процесах та ґендерної рівності в українському суспільстві, Держкомтелерадіо спільно з Укртелерадіопресінститутом, Глобальною мережею жінок-миротворок, ВГО «Центр - Розвиток демократії» та іншими партнерами проведено низку заходів, а саме: Консультацію для представників центральних та регіональних ЗМІ «Від національної стратегії до локальних дій» з питань порядку денного «Жінки. Мир. Безпека» (м. Київ, 18.02.2019); семінар-консультацію з порядку денного «Підтримання миру» (м. Київ, 20.02.2019), міжнародний семінар для представників центральних органів виконавчої влади «Резолюція РБ ООН 1325. Міжнародний досвід» (м. Київ, 19.02.2019), виготовлено та презентовано Практичні рекомендації для засобів масової інформації щодо висвітлення Резолюції РБ ООН № 1325, Національного плану дій «Жінки. Мир. Безпека».

Крім того, Держкомтелерадіо та Укртелерадіопресінститут виступили співорганізаторами круглого столу «Онлайн-безпека журналісток. Загрози і вплив на свободу вираження думок», який відбувся 06.03.2019 в Національній спілці журналістів України.

Колегія зазначає, що другий напрям роботи, який стосується інтегрування гендерного компоненту в діяльність Держкомтелерадіо, розпочався підписанням Меморандуму про співпрацю між Державним комітетом телебачення і радіомовлення України та Проектом «Ґендерне бюджетування в Україні» і спрямований на підвищення економічної ефективності бюджетних видатків через врахування потреб різних груп жінок та чоловіків в Україні.

Відповідно до Меморандуму, з метою впровадження ґендерно орієнтованого підходу в бюджетний процес в Держкомтелерадіо створено робочу групу в рамках проекту «Ґендерне бюджетування в Україні», яку очолює уповноважений Держкомтелерадіо з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

В рамках реалізації зазначеного проекту завершено 1-й етап: здійснено огляд нормативно-правових актів та інших документів, які містять інформацію про гендерну рівність, з акцентом на сферу телебачення і радіомовлення, інформаційну та видавничу сферу, та узагальнено результати. Наступним етапом буде проведення гендерного аналізу 3-х обраних бюджетних програм, визначених Держкомтелерадіо Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік», та підготовка за результатами відповідних пропозицій.

На виконання завдань Державної соціальної програми, які стосуються підвищення професійного рівня державних службовців щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, на базі Укртелерадіопресінституту проведено другий етап навчального курсу для представників органів державної влади «Основи ґендерної політики». Також проведено семінар на тему «Основи гендерної рівності. Ґендер в сім’ї та на роботі» для працівників Держкомтелерадіо.

На веб-сайті Держкомтелерадіо створено спеціальний розділ «Гендерна політика», де можна ознайомитись із нормативно-правовими документами у цій сфері, нормативними актами Держкомтелерадіо та відповідними методичними рекомендаціями для ЗМІ.

Колегія зазначає, що Держкомтелерадіо долучиться до інформування громадськості щодо впровадження принципів гендерної рівності у складових сектору безпеки і оборони України в рамках виконання Плану заходів на 2019 рік щодо реалізації Концепції вдосконалення інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції України на 2017—2020 роки, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 30.01.2019 № 35.

На виконання НПД 1325 буде продовжено діяльність, спрямовану на підвищення поінформованості громадян з питань миробудування та прав людини в умовах збройного конфлікту, у тому числі щодо питань протимінної діяльності в Україні.

Колегія зазначає, що інституційний механізм реалізації державної ґендерної політики передбачає визначення в органах виконавчої влади структурних підрозділів, які відповідальні за виконання завдань щодо забезпечення гендерної рівності, та закріплення в нормативних актах, що регламентують їх діяльність, завдань щодо цього напряму роботи. З огляду на це, колегія пропонує прискорити виконання заходів стосовно внесення відповідних змін в положення про зазначені структурні підрозділи та посадові інструкції працівників для унормування виконання функцій за цим напрямом.

Враховуючи викладене, колегія

УХВАЛИЛА:

1. Взяти до відома інформацію про хід реалізації завдань Плану заходів з виконання Комплексної програми впровадження гендерних підходів у діяльність Держкомтелерадіо на 2019 рік.

2. Управлінню з питань телебачення і радіомовлення, європейської та євроатлантичної інтеграції (Ободович О.О.), управлінню розвитку інформаційної сфери (Недяк Ю.О.), фінансово-економічному управлінню (Мураховська А.А.), юридичному відділу (Поливач К.П.), сектору бухгалтерського обліку (Моторна І.В.), відділу роботи з персоналом (Груша С.М.) та Укртелерадіопресінституту (Літинський Я.М.) продовжити роботу з реалізації Плану заходів з виконання Комплексної програми впровадження гендерних підходів у діяльність Держкомтелерадіо на 2019 рік.

3. Управлінню з питань телебачення і радіомовлення, європейської та євроатлантичної інтеграції (Ободович О.О.), фінансово-економічному управлінню (Мураховська А.А.) сприяти організації і проведенню заходів з інформування громадськості про впровадження принципів гендерної рівності у складових сектору безпеки і оборони України в рамках виконання Плану заходів на 2019 рік щодо реалізації Концепції вдосконалення інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції України на 2017-2020 роки.

4. Відділу роботи з персоналом (Груша С.М.) прискорити виконання завдання Плану заходів з виконання Комплексної програми впровадження гендерних підходів у діяльність Держкомтелерадіо на 2019 рік в частині внесення відповідних змін до положень про структурні підрозділи Держкомтелерадіо, які відповідальні за виконання завдань щодо забезпечення гендерної рівності, та посадових інструкцій працівників, долучених до цього напряму роботи.

5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника Голови Держкомтелерадіо Білоуса М.А.

 

 

Голова колегії О.І. Наливайко

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux