Редактори друкованих ЗМІ звернулися до Уряду з проханням підтримати пресу
опубліковано 22 листопада 2019 року о 13:57

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко взяв участь у Всеукраїнській нараді головних редакторів друкованих ЗМІ, ініційованій Національною спілкою журналістів України.

 

Близько ста головних редакторів українських газет приїхали 21 листопада до Києва, щоб обговорити у Будинку профспілок України найважливіші проблеми інформаційної галузі. Олег Наливайко у своїй промові згадав про результати проведеної реформи друкованих державних та комунальних ЗМІ. Він повідомив, що станом на 20 листопада реформовано 615 видань, що складає 96 відсотків від загальної кількості державних і комунальних ЗМІ, що реально виходили на кінець 2018 року. Серед них – 569 комунальних та 46 державних.

Голова Держкомтелерадіо нагадав про розроблений відомством проект Концепції підтримки та сприяння розвитку місцевих засобів масової інформації, мета якого - розвиток і захист національного інформаційного простору, забезпечення свободи слова в Україні, задоволення інформаційних і культурних потреб територіальних громад відповідно до європейських стандартів. «Держава має допомогти місцевим ЗМІ, - наголосив Олег Наливайко. – Є досвід європейських країн, який свідчить, що закриття місцевих газет призводить до зменшення ефективності місцевого самоврядування та збільшення його вартості.» Водночас, на думку Голови Держкомтелерадіо, головною проблемою сучасного ринку друкованих ЗМІ є не падіння доходів від проданих накладів і реклами в них, а небажання учасників цього ринку належно впроваджувати інновації. Як наслідок вперше в історії цього року інтернет ЗМІ та соціальні мережі в Україні випередили за популярністю телебачення, а рівень довіри до традиційних ЗМІ виявився нижчим, ніж до нових медіа.

Про критичну ситуацію, яка склалася з розповсюдженням друкованих ЗМІ, про тарифи Укрпошти, які за п’ять останніх років зросли більше ніж в чотири рази, говорив голова НСЖУ Сергій Томіленко. Редактори у своїх виступах наголошували, що закриття поштових відділень у селах, постійне підвищення тарифів, скорочення листонош, зміна в односторонньому порядку маршрутів і графіку доставки робить газети залежними від пошти, а не від читача.

Учасники наради головних редакторів ухвалили звернення до влади, у якому вимагають підготувати і схвалити Програму підтримки друкованих ЗМІ, а також провести незалежний аудит тарифів «Укрпошти», розглянути питання про звільнення гендиректора «Укрпошти» Ігоря Смілянського та зобов'язати поштовиків повністю розрахуватися з редакціями за передплату тощо.

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux