Проаналізовано стан і перспективи законопроектної роботи Держкомтелерадіо
опубліковано 27 листопада 2012 року о 16:15

 

Колегія Держкомтелерадіо відзначила значну роботу, проведену Комітетом щодо вдосконалення законодавства у сфері телебачення і радіомовлення, в інформаційній та видавничій сферах.

На виконання доручень Кабінету Міністрів України та з власної ініціативи впродовж 11 місяців 2012 року Держкомтелерадіо України підготовлено 46 проектів нормативно-правових актів, у тому числі 10 законопроектів,

6 указів Президента України, 25 актів Кабінету Міністрів України, 5 наказів, які зареєстровано у Міністерстві юстиції України. Підготовка всіх проектів нормативно-правових актів здійснюється з урахуванням громадської думки, після проведення широкого громадського обговорення.

Протягом зазначеного періоду Верховною Радою України було прийнято два закони, підготовлені Держкомтелерадіо України - Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавства у сфері телебачення і радіомовлення», яким урегульовується питання трактування назв висновків, які є підставою для оголошення Національною радою конкурсів на отримання телерадіоорганізаціями ліцензій на мовлення; та Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо доставляння обов'язкового безоплатного примірника документів», який сприятиме належному формуванню бібліотечних фондів, а також попередженню порушень законодавства у відповідній сфері.

17 жовтня 2012 року Урядом схвалено проект Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України», доопрацьований Держкомтелерадіо України з урахуванням пропозицій робочої групи з суспільних комунікацій Громадської гуманітарної ради при Президентові України, заінтересованих органів та громадськості. Вказаний законопроект на сьогодні передано до Адміністрації Президента України.

Зважаючи на соціальну значущість безперешкодного доступу до інформації осіб з вадами слуху, Держкомтелерадіо України підготовлено проекти Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення доступу осіб з вадами слуху до інформації» та постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання забезпечення субтитрування та перекладу на жестову мову офіційних повідомлень, кіно-, відеофільмів, передач і програм». Здійснюється підготовка проекту постанови КМУ щодо доступності офіційних веб-сайтів органів виконавчої влади для користувачів з ураженням органів зору та слуху.

Також триває робота з внесення змін до законів України «Про видавничу справу» та «Про обов’язковий примірник документів». Спільно з Нацрадою з питань телебачення і радіомовлення України здійснюється підготовка нової редакції Закону України «Про телебачення і радіомовлення» з урахуванням європейських стандартів та рекомендацій експертів Ради Європи з порушеного питання.

На думку членів колегії, перспективами законопроектної роботи Держкомтелерадіо України є приведення чинного законодавства України у відповідність до нової редакції Закону України «Про інформацію» та Закону України «Про доступ до публічної інформації», удосконалення доступу осіб з вадами слуху до інформації, захист дітей від впливу інформації, що може зашкодити їхньому розвитку, створення сприятливих умов для розвитку вітчизняної видавничої справи та сприятливого інвестиційного клімату для розвитку індустрії преси в Україні тощо.

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux