Про правила гри на видавничому полі радилися фахівці
опубліковано 19 серпня 2010 року о 14:27

Видавці на VI Книжковій міжнародній виставці-ярмарку мають змогу не лише продемонструвати свої новинки та досягнення, але й обговорити ключові напрямки розвитку галузі, обговорити проблемні питання та знайти спільний знаменник для їх вирішення.

З цією метою 19 серпня проведено засідання «за круглим столом» на тему «Про стан і проблеми книговидання в Україні». Організатором обговорення виступив Державний комітет телебачення та радіомовлення України.

Участь у дискусії взяли представники провідних українських видавництв. Голова книжкової палати України ім. І. Федорова Микола Сенченко озвучив ключові проблемні питання в розвитку книговидавничої справи. Серед них – відсутність якісного комплектування бібліотек, низька купівельна спроможність читачів, процеси ціноутворення на книжковому ринку, розвиток книготорговельної мережі тощо. Підтримали цю розмову і видавці. Зокрема, директор видавництва «Мистецтво» Ніна Прибега зауважила, що за кордоном видавництва встановлюють фіксовану ціну на свою продукцію, що робить книгу більш доступною для читача.

Озвучено питання щодо необхідності збільшення якості та кількості перекладної літератури різними мовами, формування ефективної системи захисту авторських прав, пільгового кредитування тощо.

Заступник Голови Держкомтелерадіо Анатолій Мураховський, який був модератором дискусії, зазначив, що видавці мають підготувати «правила гри», сформувати пропозиції щодо вдосконалення роботи, а Держкомтелерадіо, в свою чергу, буде готувати відповідні документи.

 

Довідка (за інформацією Книжкової палати ім. Івана Федорова) Зростання книжкового виробництва за роки незалежності за кількістю назв спостерігається з 2000 року, а за тиражами з 2004 року. Найбільшу кількість книг і брошур за останні десять років за назвами і тиражами було видано у 2008 році. Більшість регіонів наростили темпи книгодрукування за назвами та тиражами. Як і раніше, Київ залишається серед лідерів вітчизняного книгодрукування за назвами, а Харків за тиражами. У загальному випуску книг ці два міста випустили більше половини книг і брошур за назвами та майже 77% за тиражами. Лідерами в Україні за кількістю виданих книг і брошур є харківські видавництва «Книжковий клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», «Фоліо», «Веста».

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux