Презентація книги «Боротьба проти Російської імперії у гравюрах Артура Ґроттґера»
опубліковано 21 листопада 2023 року о 14:07

23 листопада о 16:00 в НІА «Укрінформ» (вул. Богдана Хмельницького, 8/16) відбудеться презентація книги "Боротьба проти Російської імперії у гравюрах Артура Ґроттґера».

Організатори заходу - Центр діалогу ім. Юліуша Мєрошевського та Держкомтелерадіо.

Нове унікальне видання представлять директор видавництва «Мистецтво» Сергій Поночовний  та віцедиректор Центру діалогу ім. Юліуша Мєрошевського д-р Лукаш Адамський.

«Боротьба проти Російської імперії у гравюрах Артура Ґроттґера» – спільне видання українського видавництва "Мистецтво" та Центру діалогу ім. Юліуша Мєрошевського – польської державної установи, створеної 2022 року законом Сейму задля зміцнення діалогу поляків з народами Східної Європи.

У книзі під редакцією д-ра Лукаша Адамського вперше в Україні публікуються малюнки Артура Ґроттґера (1837–1867) – видатного польського художника епохи Романтизму, уродженця Галичини – присвячені Січневому повстанню (1863-1864) та подіям, що йому передували. Малюнки, які зберігаються в музеях Кракова, Вроцлава, Будапешта та Лондона, показують народні заворушення на вулицях Варшави, які намагалася придушити російська влада, різні аспекти боротьби повстанців, російські воєнні злочини та трагізм долі цивільного населення.

Також в книзі опубліковано деякі картини Ґроттґера, присвячені повстанню - частина з них зберігалася у Львівській картинній галереї, звідки була викрадена у 1992 році – а також есе про Ґроттґера авторства Ґжеґожа Бомбяка та статтю про історію боротьби проти Російської імперії на землях колишньої Речі Посполитої, написану Лукашем Адамським.

Січневе повстання 1863-1864 років стало найбільшою партизанською війною в Європі у ХІХ столітті. Мало величезний вплив на долю польського, українського, литовського, білоруського народів. У реакції на вибух повстання російський міністр внутрішніх справ заборонив видавати релігійні, навчальні і освітні книги українською мовою (та званий Валуєвський циркуляр).

Президенти України, Польщі і Литви, під час зустрічі у Львові 11 січня 2023 року, підписали декларацію, в якій війну з Росією 1863-1864 назвали «спільним повстанням, спрямованим проти тиранії й гніту». Раніше повстання вшанували міністри закордонних справ України, Литви і Польщі у декларації, підписаній у Вільнюсі 7 липня 2021 року.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux