ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА до проекту Указу Президента України "Про призначення державних стипендій видатним діячам інформаційної сфери"
опубліковано 21 серпня 2019 року о 12:28

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту Указу Президента України

«Про призначення державних стипендій видатним діячам

інформаційної сфери»

 

Мета: стимулювання творчої праці, засвідчення видатних особистих досягнень діячів інформаційної сфери

1. Підстави розроблення проекту акта

Проект Указу Президента України розроблено відповідно до Положення про державні стипендії для видатних діячів науки, освіти, культури і мистецтва, охорони здоров’я, фізичної культури і спорту та інформаційної сфери затвердженого Указом Президента України від 10.09.2011 № 906.

2. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Указом Президента України від 10.09.2011 № 906 затверджено Положення про державні стипендії для видатних діячів науки, освіти, культури і мистецтва, охорони здоров’я, фізичної культури і спорту та інформаційної сфери.

Підпунктом 5 пункту 5 цього Положення передбачено, що висування кандидатів на здобуття державних стипендій для видатних діячів інформаційної сфери здійснюється шляхом внесення пропозицій щодо кандидатур на отримання державних стипендій стосовно діячів інформаційної сфери – до Державного комітету телебачення і радіомовлення України.

Відповідно до пункту 6 цього Положення конкурсний відбір кандидатів проводять комісії, які утворюються в центральних органах виконавчої влади.

За результатами конкурсу відповідні центральні органи виконавчої влади вносять свої пропозиції щодо кандидатур на одержання державних стипендій до Кабінету Міністрів України.

Відповідно до Порядку проведення конкурсного відбору кандидатів на призначення державних стипендій для видатних діячів інформаційної сфери, затвердженого наказом Держкомтелерадіо від 24.02.2012 № 49 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16.03.2012 за № 412/20725, комісією для конкурсного відбору кандидатів на призначення державних стипендій для видатних діячів інформаційної сфери Державного комітету телебачення і радіомовлення України 12.08.2019 схвалено кандидатури на призначення державних стипендій для видатних діячів інформаційної сфери.

У зв’язку з цим, виникла необхідність у підготовці проекту Указу Президента України «Про призначення державних стипендій видатним діячам інформаційної сфери».

3. Суть проекту акта

Метою проекту Указу Президента України є подальша підтримка видатних діячів інформаційної сфери.

З цією метою проектом Указу Президента України передбачається призначення державних стипендій видатним діячам інформаційної сфери (чотири довічні та сім строком на два роки).

4. Правові аспекти

Правовою підставою розроблення проекту Указу Президента України є пункт 6 Положення про державні стипендії для видатних діячів науки, освіти, культури і мистецтва, охорони здоров’я, фізичної культури і спорту та інформаційної сфери, затвердженого Указом Президента України від 10.09.2011 № 906.

Подані кандидатури схвалено комісією для конкурсного відбору кандидатів на призначення державних стипендій для видатних діячів інформаційної сфери Держкомтелерадіо.

У даній сфері суспільних відносин діють Указ Президента України від 10.09.2011 № 906 «Про державні стипендії для видатних діячів науки, освіти, культури і мистецтва, охорони здоров’я, фізичної культури і спорту та інформаційної сфери», постанова Кабінету Міністрів України від 13.08.2014 № 341 «Про затвердження Положення про Державний комітет телебачення і радіомовлення України», наказ Держкомтелерадіо від 24.02.2012 № 49 «Про затвердження Порядку проведення конкурсного відбору кандидатів на призначення державних стипендій для видатних діячів інформаційної сфери», зареєстрований в Мін’юсті 16.03.2012 за № 412/20725, та інші нормативно-правові акти.

Реалізація Указу Президента України не потребує приведення власних та розробки нових нормативно-правових актів.

4¹. Відповідність засадам реалізації органами виконавчої влади принципів державної політики цифрового розвитку

Проект акта не стосується питань інформатизації, електронного урядування, формування і використання національних електронних інформаційних ресурсів, розвитку інформаційного суспільства, електронної демократії, надання адміністративних послуг або цифрового розвитку.

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Виплата державних стипендій видатним діячам інформаційної сфери, установлених Указом Президента України від 10.09.2011 № 906 «Про державні стипендії для видатних діячів науки, освіти, культури і мистецтва, охорони здоров’я, фізичної культури і спорту та інформаційної сфери», здійснюватиметься за рахунок і в межах коштів, передбачених Держкомтелерадіо за бюджетною програмою 1701130 «Державні стипендії видатним діячам інформаційної галузі, дітям журналістів, які загинули (померли) або яким встановлено інвалідність у зв’язку з виконанням професійних обов’язків та премії в інформаційній галузі».

6. Прогноз впливу

Проект акта за предметом правового регулювання матиме вплив на забезпечення прав та інтересів громадян.

Прогноз впливу додається.

61. Стратегічна екологічна оцінка

Проектом акта не затверджується документ державного планування, підготовлений з урахуванням особливостей, передбачених Законом України «Про стратегічну екологічну оцінку».

7. Позиція заінтересованих сторін

Реалізація Указу Президента України не матиме впливу на інтереси окремих верств (груп) населення, об’єднаних спільними інтересами, суб’єктів господарювання тощо.

Проект Указу Президента України не стосується питань функціонування місцевого самоврядування, прав та інтересів територіальних громад, місцевого та регіонального розвитку.

Проект Указу Президента України не стосується соціально-трудової сфери.

Проект Указу Президента України не стосується сфери наукової та науково-технічної діяльності.

8. Громадське обговорення

Проект Указу Президента України для громадського обговорення розміщено у підрубриці «Проекти актів Президента України» рубрики «Законопроектна діяльність» офіційного веб-сайту Держкомтелерадіо.

9. Позиція заінтересованих органів

Позиція заінтересованих органів буде відома після опрацювання ними проекту Указу Президента України.

10. Правова експертиза

Позиція Міністерства юстиції України буде відома після опрацювання ним проекту Указу Президента України.

11. Запобігання дискримінації

У проекті Указу Президента України відсутні положення, які містять ознаки дискримінації.

111. Відповідність принципу забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків

У проекті Указу Президента України відсутні положення, які порушують принцип забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

12. Запобігання корупції

У проекті Указу Президента України відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.

13. Прогноз результатів

Прийняття Указу Президента України сприятиме реалізації державної політики щодо підтримки та поліпшення матеріальних умов життя видатних діячів інформаційної сфери.

 

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко

«19» серпня 2019 р.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux