ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА до проекту розпорядження Кабінету Міністрів України "Про затвердження плану заходів щодо підготовки та видання впродовж 2018-2026 років Великої української енциклопедії"
опубліковано 26 вересня 2018 року о 16:03

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту розпорядження Кабінету Міністрів України

«Про затвердження плану заходів щодо підготовки та видання впродовж 2018-2026 років Великої української енциклопедії»

 

Мета: забезпечення підготовки та видання впродовж 2018-2026 років Великої української енциклопедії.

 

1. Підстави розроблення проекту акта

Проект розпорядження розроблено Держкомтелерадіо на підставі Указу Президента України від 12 січня 2015 року № 7/2015 «Питання підготовки та видання Великої української енциклопедії».

2. Обґрунтування необхідності прийняття акта

З метою збереження, систематизації і поширення наукових знань про розвиток людської цивілізації та внесок України у світову історію і культуру 2 січня 2013 року видано Указ Президента України № 1/2013 «Про Велику українську енциклопедію».

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 березня 2013 року № 172 «Про заходи щодо виконання Указу Президента України від 2 січня 2013 року № 1 «Про Велику українську енциклопедію» затверджено план заходів щодо підготовки та видання протягом 2013-2020 років Великої української енциклопедії.

12 січня 2015 року Указом Президента України № 7/2015 «Питання підготовки та видання Великої української енциклопедії» внесено зміни до згаданого Указу, зокрема, щодо продовження термінів підготовки та видання Великої української енциклопедії.

У зв’язку з цим, виникла необхідність у підготовці проекту розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану заходів щодо підготовки та видання впродовж 2018-2026 років Великої української енциклопедії».

3. Суть проекту акта

Проектом розпорядження Кабінету Міністрів України пропонується:

затвердити план заходів щодо підготовки та видання впродовж 2018-2026 років Великої української енциклопедії;

визнати таким, що втратило чинність, розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 березня 2013 року № 172 «Про заходи щодо виконання Указу Президента України від 2 січня 2013 р. № 1 «Про Велику українську енциклопедію».

4. Правові аспекти

У дані сфері суспільних відносин діють Конституція України, закони України «Про видавничу справу», «Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні», Укази Президента України від 02 січня 2013 року № 1/2013 «Про Велику українську енциклопедію», від 12 січня 2015 року № 7/2015 «Питання підготовки та видання Великої української енциклопедії», постанова Кабінету Міністрів України від 13.08.2014 № 341 «Про затвердження Положення про Державний комітет телебачення і радіомовлення України», розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 березня 2013 року № 172 «Про заходи щодо виконання Указу Президента України від 2 січня 2013 року № 1 «Про Велику українську енциклопедію» та інші нормативно-правові акти.

Реалізація розпорядження Кабінету Міністрів України не потребує внесення змін до чинних чи розробки нових актів.

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Прийняття та реалізація розпорядження не потребує додаткових матеріальних та інших витрат.

6. Прогноз впливу

Проект акта за предметом правового регулювання не матиме впливу на:

ринкове середовище, забезпечення прав та інтересів суб’єктів господарювання, громадян і держави (аналіз регуляторного впливу);

розвиток регіонів (підвищення чи зниження спроможності територіальних громад, врахування потреб регіонів, наявність специфічного чи непропорційного впливу на окремі регіони тощо);

ринок праці (збереження існуючих і створення нових робочих місць, підвищення рівня зайнятості населення тощо);

громадське здоров’я (покращення чи погіршення стану здоров’я населення або його окремих груп, створення передумов для зміцнення та збереження здоров’я населення тощо);

екологію та навколишнє природне середовище (збільшення чи зменшення обсягу використання відповідних природних ресурсів, рівня забруднення атмосферного повітря, води, земель, у тому числі утвореними відходами, підвищення чи зниження рівня небезпеки техногенного та природного характеру тощо);

інші сфери суспільних відносин.

7. Позиція заінтересованих сторін

Реалізація розпорядження не матиме впливу на інтереси окремих верств (груп) населення, об’єднаних спільними інтересами, суб’єктів господарювання тощо.

Проект розпорядження не стосується питань функціонування місцевого самоврядування, прав та інтересів територіальних громад, місцевого та регіонального розвитку.

Проект розпорядження не стосується соціально-трудової сфери.

Проект розпорядження не стосується сфери наукової та науково-технічної діяльності.

8. Громадське обговорення

Проект розпорядження для громадського обговорення оприлюднено у підрубриці «Проекти актів Кабінету Міністрів України» рубрики «Законопроектна діяльність» офіційного веб-сайту Держкомтелерадіо.

9. Позиція заінтересованих органів

Позиція заінтересованих органів буде відома після опрацювання ними проекту розпорядження Кабінету Міністрів України.

10. Правова експертиза

Позиція Міністерства юстиції України буде відома після опрацювання ним проекту розпорядження Кабінету Міністрів України.

11. Запобігання дискримінації

У проекті розпорядження відсутні положення, які містять ознаки дискримінації.

12. Запобігання корупції

У проекті розпорядження відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.

13. Прогноз результатів

Прийняття розпорядження Кабінету Міністрів України дасть можливість забезпечити підготовку та видання впродовж 2018-2026 років Великої української енциклопедії, що сприятиме збереженню, систематизації і поширенню наукових знань про розвиток людської цивілізації та внеску України у світову історію і культуру.

 

 

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко

«25» вересня 2018 р.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux