Пояснювальна записка до проекту розпорядження Кабінету Міністрів України "Про план заходів Державного комітету телебачення і радіомовлення з імплементації деяких актів законодавства ЄС"
опубліковано 15 жовтня 2014 року о 10:46

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту розпорядження Кабінету Міністрів України

«Про план заходів Державного комітету телебачення і радіомовлення

з імплементації деяких актів законодавства ЄС»

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Згідно з Додатком XXXVIІ до глави 15 «Політика з питань аудіовізуальної галузі» Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони протягом 2 років з дати набрання чинності Угодою Україна зобов’язується поступово наблизити своє законодавство до законодавства ЄС:

Європейської Конвенції про транскордонне телебачення 1989 року;

Директиви 2007/65/EC щодо аудіовізуальних медіа послуг.

У рамках спільного проекту Ради Європи та Європейського Союзу «Сприяння європейським стандартам в українському медійному середовищі» та в межах співпраці Держкомтелерадіо України з Радою Європи проведено експертизу чинного Закону України «Про телебачення і радіомовлення» на предмет його відповідності європейським стандартам. Результати зазначеної експертизи свідчать про необхідність комплексного реформування законодавства у сфері телебачення і радіомовлення.

02.10.2012 на засіданні Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації (протокол № 72) затверджено склад робочої групи з підготовки нової редакції Закону України «Про телебачення і радіомовлення» з урахуванням європейських стандартів і рекомендацій експертів, до якої увійшли представники Держкомтелерадіо України та Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Зазначеною робочою групою підготовлено нову редакцію Закону України «Про телебачення і радіомовлення» з урахуванням рекомендацій експертів Ради Європи та європейських стандартів.

Підготовка законопроекту здійснюється за підтримки спільного проекту Ради Європи та Уряду Канади «Впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі», учасником та бенефіціаром якого є Держкомтелерадіо.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17.09.2014 № 847 «Про імплементацію Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони» було затверджено план заходів з імплементації Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, на 2014-2017 роки.

Відповідно до пункту 353 вказаного Плану заходів Держкомтелерадіо за участю Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації до липня 2016 року мають розробити проект Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (нова редакція).

Пунктом 2 розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17.09.2014 № 847 міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським держадміністраціям разом з іншими суб’єктами, відповідальними за виконання плану заходів, зокрема, передбачено розробити та подати до 1 листопада 2014 р. Кабінетові Міністрів України проекти планів імплементації актів законодавства ЄС, передбачених планом заходів.

У зв’язку з цим, виникла необхідність у затвердженні урядовим рішенням плану заходів Держкомтелерадіо з імплементації деяких актів законодавства ЄС.

2. Мета та шляхи її досягнення

Метою проекту розпорядження Кабінету Міністрів України є забезпечення організації здійснення заходів з імплементації Держкомтелерадіо актів законодавства ЄС у сфері телебачення і радіомовлення.

З цією метою проектом розпорядження Кабінету Міністрів України пропонується:

схвалити розроблений Державним комітетом телебачення і радіомовлення план заходів з імплементації деяких актів законодавства ЄС;

доручити Держкомтелерадіо разом з іншими державними органами забезпечити виконання зазначеного плану заходів;

у разі потреби за погодження з міністерством юстиції та Урядовим офісом з питань європейської інтеграції вносити зміни до плану заходів;

подавати щокварталу до 10 числа місяця, що настає за звітним періодом, Кабінетові міністрів України інформацію про стан виконання плану заходів для проведення Урядовим офісом з питань європейської інтеграції моніторингу ефективності його виконання та підготовки відповідних пропозицій.

3. Правові аспекти

Правовою підставою розроблення проекту розпорядження Кабінету Міністрів України є пункт 2 розпорядження Кабінету Міністрів України від 17.09.2014 № 847 «Про імплементацію Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони».

У даній сфері суспільних відносин діють Конституція України, закони України «Про Кабінет Міністрів України», «Про центральні органи виконавчої влади», «Про інформацію», «Про телебачення і радіомовлення», постанова Кабінету Міністрів України від 13.08.2014 № 341 «Про затвердження Положення про Державний комітет телебачення і радіомовлення України», розпорядження Кабінету Міністрів України від 17.09.2014 № 847 «Про імплементацію Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони» та інші нормативно-правові акти.

Реалізація розпорядження Кабінету Міністрів України не потребує внесення змін до чинних або визнання такими, що втратили чинність, нормативно-правових актів.

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація розпорядження Кабінету Міністрів України не потребує додаткових матеріальних та інших витрат.

5. Позиція заінтересованих органів

Позиція заінтересованих органів буде відома після опрацювання ними проекту розпорядження Кабінету Міністрів України.

6. Регіональний аспект

Проект розпорядження Кабінету Міністрів України не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

61 . Запобігання дискримінації

У проекті розпорядження Кабінету Міністрів України відсутні положення, які містять ознаки дискримінації.

7. Запобігання корупції

У проекті розпорядження Кабінету Міністрів України відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.

8. Громадське обговорення

Проект розпорядження Кабінету Міністрів України для громадського обговорення розміщено у підрубриці «Проекти актів Кабінету Міністрів України» рубрики «Законопроектна діяльність» офіційного веб-сайту Держкомтелерадіо.

9. Позиція соціальних партнерів

Проект розпорядження Кабінету Міністрів України не стосується соціально-трудової сфери.

10. Оцінка регуляторного впливу

Проект розпорядження Кабінету Міністрів України не є регуляторним актом.

10-1. Вплив реалізації акта на ринок праці

Реалізація розпорядження Кабінету Міністрів України не впливає на ринок праці.

11. Прогноз результатів

Реалізація розпорядження Кабінету Міністрів України забезпечить організацію здійснення заходів з імплементації Держкомтелерадіо актів законодавства ЄС у сфері телебачення і радіомовлення.

 

 

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко

 

«___» жовтня 2014 р.

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux