ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА до проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до переліку об'єктів державної та інших форм власності, охорона нерухомого майна яких здійснюється виключно органами поліції охорони на договірних засадах"
опубліковано 30 січня 2019 року о 12:09

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту постанови Кабінету Міністрів України

«Про внесення змін до переліку об’єктів державної та інших форм власності, охорона нерухомого майна яких здійснюється виключно органами поліції охорони на договірних засадах»

 

Мета: забезпечення безпеки об’єктів інформаційної сфери від терористичної та диверсійної вразливості, а також забезпечення інформаційної безпеки держави.

1. Підстави розроблення проекту акта

Проект постанови розроблено Держкомтелерадіо за власною ініціативою.

2. Обґрунтування необхідності прийняття акта

До Державного комітету телебачення і радіомовлення звернулась Служба безпеки України з наступним.

У ході виконання завдань, визначених чинним законодавством, Службою безпеки України отримано інформацію щодо наявності проблемних аспектів забезпечення безпеки публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України» (ПАТ «НСТУ», м. Київ, вул. Мельнікова, 42, код ЄДРПОУ 23152907) від терористичної та диверсійної вразливості як у м. Києві, так і в регіональних філіях суспільного мовника.

Так, за результатами проведених суспільним мовником тендерних процедур на закупівлю послуг охорони об’єктів нерухомості ПАТ «НСТУ» у м. Києві та в регіональних філіях, тендери виграють приватні охоронні структури, кінцевими бенефіціарними власниками яких є громадяни Російської Федерації.

Відповідно до частини другої статті 1 Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» суспільний мовник створений у формі публічного акціонерного товариства на базі Національної телекомпанії України, Національної радіокомпанії України та обласних державних телерадіокомпаній, 100 відсотків власності яких належать державі. Зважаючи на стратегічну важливість об’єктів телебачення та радіомовлення у сфері інформаційної безпеки держави, постановою Кабінету Міністрів України від 11.11.2015 № 937 «Питання забезпечення охорони об'єктів державної та інших форм власності», затверджено Перелік об'єктів державної та інших форм власності, охорона нерухомого майна (незалежно від цільового призначення) яких здійснюється виключно органами поліції охорони на договірних засадах (далі - Перелік).

Виходячи з викладеного та з метою усунення юридичних колізій, керуючись питанням забезпечення безпеки об’єктів інформаційної сфери від терористичної та диверсійної вразливості, а також забезпечення інформаційної безпеки держави, виникла необхідність у внесенні змін до постанови Кабінету Міністрів від 11.11.2015 № 937 «Питання забезпечення охорони об'єктів державної та інших форм власності» в частині включення ПАТ «НСТУ» (ЄДРПОУ 23152907) до Переліку об'єктів, охорона яких здійснюється силами національної поліції охорони.

 

3. Суть проекту акта

Проектом постанови пропонується внести зміни до постанови Кабінету Міністрів від 11.11.2015 № 937 «Питання забезпечення охорони об'єктів державної та інших форм власності» в частині включення ПАТ «НСТУ» (ЄДРПОУ 23152907) до Переліку об'єктів, охорона яких здійснюється силами національної поліції охорони, а також привести зазначену постанову у відповідність до Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України».

4. Правові аспекти

У даній сфері суспільних відносин діють: Конституція України, Закони України «Про телебачення і радіомовлення», «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України», постанови Кабінету Міністрів України від 11.11.2015 № 937 «Питання забезпечення охорони об'єктів державної та інших форм власності», від 13.08.2014 № 341 «Про затвердження Положення про Державний комітет телебачення і радіомовлення України» та інші нормативно-правові акти.

Реалізація постанови не потребує внесення змін до чинних чи розробки нових актів.

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Прийняття та реалізація постанови не потребує додаткових матеріальних та інших витрат.

6. Прогноз впливу

Проект акта за предметом правового регулювання вплине на забезпечення інтересів держави.

7. Позиція заінтересованих сторін

Реалізація постанови не матиме впливу на інтереси окремих верств (груп) населення, об’єднаних спільними інтересами, суб’єктів господарювання тощо.

Проект постанови не стосується питань функціонування місцевого самоврядування, прав та інтересів територіальних громад, місцевого та регіонального розвитку.

Проект постанови не стосується соціально-трудової сфери.

Проект постанови не стосується сфери наукової та науково-технічної діяльності.

8. Громадське обговорення

Проект постанови для громадського обговорення оприлюднено у підрубриці «Проекти актів Кабінету Міністрів України» рубрики «Законопроектна діяльність» офіційного веб-сайту Держкомтелерадіо.

9. Позиція заінтересованих органів

Проект постанови погодженню без зауважень Міністерством фінансів України, Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, Міністерством інформаційної політики України, Службою безпеки України.

До проекту постанови висловено зауваження Міністерством внутрішніх справ України, які не враховано.

10. Правова експертиза

Проект постанови погодженню без зауважень Міністерством юстиції України.

 

11. Запобігання дискримінації

У проекті постанови відсутні положення, які містять ознаки дискримінації.

12. Запобігання корупції

У проекті постанови відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.

13. Прогноз результатів

Прийняття постанови дасть можливість посилити безпеку об’єктів інформаційної сфери від терористичної та диверсійної вразливості, а також забезпечити інформаційну безпеку держави.

 

 

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко

«30» січня 2019 р.

 

 

 

 

ПРОГНОЗ ВПЛИВУ

реалізації акта на ключові інтереси заінтересованих сторін

 

1.            Реалізація акта дасть можливість посилити безпеку об’єктів інформаційної сфери від терористичної та диверсійної вразливості, а також забезпечити інформаційну безпеку держави.

 

2.            Вплив на ключові інтереси заінтересованих сторін:

 

Заінтересована сторона

Ключовий інтерес

Очікуваний (позитивний чи негативний) вплив на ключовий інтерес із зазначенням передбачуваної динаміки змін основних показників (у числовому або якісному вимірі)

Пояснення (чому саме реалізація акта призведе до очікуваного впливу)

короткостроковий вплив (до року)

середньостроковий вплив (більше року)

 

Держава

Інформаційна безпека

Позитивний

Позитивний

Реалізація акта дасть можливість забезпечити безпеку публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України» силами національної поліції охорони

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux