ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА до проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про присудження Премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва"
опубліковано 03 квітня 2019 року о 11:21

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту постанови Кабінету Міністрів України

«Про присудження Премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва»

 

Мета: створення письменниками, художниками, творчими колективами театрів та кіностудій літературно-мистецьких творів для дітей та юнацтва високої художньої та морально-виховної якості, поліпшення матеріальних умов життя.

 

1. Підстави розроблення проекту акта

Постанова Кабінету Міністрів України від 14 січня 2004 року № 32 «Про Премію Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва».

2. Обґрунтування необхідності прийняття акта

З 2007 року запроваджено Премію Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва, яка присуджується щороку до дня народження Лесі Українки – 25 лютого, в чотирьох номінаціях у розмірі 20 тис. гривень кожна.

Положення про Премію Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 14 січня 2004 року № 32.

Відповідно до пункту 5 цього Положення для конкурсного відбору творів на здобуття Премії, визначення її лауреатів утворюється Комітет з присудження Премії, який діє на громадських засадах.

Обґрунтовані пропозиції щодо номінованих творів на здобуття Премії Комітет з присудження Премії подає Держкомтелерадіо, який в установленому порядку вносить узгоджені пропозиції до Кабінету Міністрів України для прийняття рішення про присудження Премій.

Враховуючи зазначене, 25.01.2019 року відбулось засідання Комітету з присудження Премії, за результатами якого прийнято рішення про висунення кандидатів на здобуття Премії у чотирьох номінаціях.

У зв’язку з цим, виникла необхідність у підготовці проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про присудження Премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва».

3. Суть проекту акта

Метою проекту постанови Кабінету Міністрів України є відзначення письменниці, художника-графіка, режисера-постановника, режисера та художника-постановника Премією Кабінету Міністрів імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва 2018 року за результатами конкурсного відбору.

Цього року зазначена Премія присуджується у чотирьох номінаціях: «Літературні твори для дітей та юнацтва», «Художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва», «Театральні вистави для дітей та юнацтва» та «Кінотвори для дітей та юнацтва».

Прийняття даної постанови Кабінету Міністрів України є правовою підставою для виплати грошової винагороди лауреатам, передбаченої Положенням про Премію.

4. Правові аспекти

Правовою підставою розроблення проекту постанови Кабінету Міністрів України є Рішення Комітету з присудження Премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва від 25.01.2019.

У даній сфері суспільних відносин діють: Конституція України, Закон України «Про видавничу справу, постанови Кабінету Міністрів України від 14.01.2004 № 32 «Про Премію Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва» та від 13.08.2014 № 341 «Положення про Державний комітет телебачення і радіомовлення України».

Реалізація постанови Кабінету Міністрів України не передбачає приведення власних та розробку нових нормативно-правових актів.

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація постанови Кабінету Міністрів України забезпечуватиметься за рахунок асигнувань, передбачених Держкомтелерадіо Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» за бюджетною програмою 1701130 «Державні стипендії видатним діячам інформаційної галузі, дітям журналістів, які загинули (померли) або яким встановлено інвалідність у зв’язку з виконанням професійних обов’язків та премії в інформаційній галузі».

6. Прогноз впливу

Проект акта за предметом правового регулювання матиме вплив на забезпечення прав та інтересів громадян.

Прогноз впливу додається.

6-1. Стратегічна екологічна оцінка

Проектом акта не затверджується документ державного планування, підготовлений з урахуванням особливостей, передбачених Законом України «Про стратегічну екологічну оцінку».

7. Позиція заінтересованих сторін

Реалізація постанови не матиме впливу на інтереси окремих верств (груп) населення, об’єднаних спільними інтересами, суб’єктів господарювання тощо.

Проект постанови не стосується питань функціонування місцевого самоврядування, прав та інтересів територіальних громад, місцевого та регіонального розвитку.

Проект постанови не стосується соціально-трудової сфери.

Проект постанови не стосується сфери наукової та науково-технічної діяльності.

8. Громадське обговорення

Проект постанови Кабінету Міністрів України для громадського обговорення розміщено у підрубриці «Проекти актів Кабінету Міністрів України» рубрики «Законопроектна діяльність» офіційного веб-сайту Держкомтелерадіо.

9. Позиція заінтересованих органів

Проект постанови Кабінету Міністрів України погоджено без зауважень Міністерством фінансів України, Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, Міністерством культури України.

10. Правова експертиза

Позиція Міністерства юстиції України буде відома після опрацювання ним проекту постанови Кабінету Міністрів України.

11. Запобігання дискримінації

У проекті постанови відсутні положення, які містять ознаки дискримінації.

11-1. Відповідність принципу забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків

У проекті постанови відсутні положення, які порушують принцип забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

12. Запобігання корупції

У проекті постанови відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.

13. Прогноз результатів

Прийняття та реалізація постанови Кабінету Міністрів України сприятиме створенню письменниками, художниками, творчими колективами театрів та кіностудій літературно-мистецьких творів для дітей та юнацтва високої художньої та морально-виховної якості, матеріально підтримає талановитих українських митців, які присвятили своє життя благородній справі виховання підростаючого покоління нашої країни.

 

Голова Держкомтелерадіо    О.І. Наливайко

«12» березня 2019 р.

 

 

 

 

ПРОГНОЗ ВПЛИВУ

реалізації акта на ключові інтереси заінтересованих сторін

 

1.            Реалізація акта сприятиме створенню письменниками, художниками, творчими колективами театрів та кіностудій літературно-мистецьких творів для дітей та юнацтва високої художньої та морально-виховної якості, матеріально підтримає талановитих українських митців, які присвятили своє життя благородній справі виховання підростаючого покоління нашої країни.

 

2.            Вплив на ключові інтереси заінтересованих сторін:

 

Заінтересована сторона

Ключовий інтерес

Очікуваний (позитивний чи негативний) вплив на ключовий інтерес із зазначенням передбачуваної динаміки змін основних показників (у числовому або якісному вимірі)

Пояснення (чому саме реалізація акта призведе до очікуваного впливу)

короткостроковий вплив (до року)

середньостроковий вплив (більше року)

 

Громадяни

Створення письменниками, художниками, творчими колективами театрів та кіностудій літературно-мистецьких творів для дітей та юнацтва високої художньої та морально-виховної якості, матеріально підтримає талановитих українських митців, які присвятили своє життя благородній справі виховання підростаючого покоління нашої країни

Позитивний

Позитивний

Підтримка та поліпшення матеріальних умов життя письменників, художників, творчих колективів театрів та кіностудій

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux