Пошук російських підсанкційних активів прискорюється на порядок
опубліковано 19 травня 2022 року о 11:28

Замість дослідження майже двох десятків реєстрів досить зайти на RuAssets.com.

Саме такого висновку дійшли учасники тренінгового семінару (19 травня 2022р.), проведеного Укртелерадіопресінститутом за підтримки Держкомтелерадіо, Академією СБУ і компанією YouControl для працівників правоохоронних структур, інших органів державної виконавчої влади. Заступник директора Укртелерадіопресінституту, заслужений журналіст України Сергій Тихонов представив учасникам семінару організаторів заходу – спікера, Михайла Кольцова,консультанта Світового Банку у сфері аналізу даних, керівника відділу навчання ІТ-компанії YouControl; Вероніку Бойко, керівницю соціального напряму компанії YouControl; ректора Національної академії Служби безпеки України Андрія Черняка; директора Укртелерадіопресінституту Ярослава Літинського.

Інструмент спрощеного, значно прискореного пошуку і викриття різноманітних підсанкційних активів на теренах Росії, Білорусі, Казахстану, інших країн є надзвичайно ефективним, – зазначив, звертаючись до аудиторії з вітальним словом ректор Національної академії СБУ А.М.Черняк. Ресурс RuAsset, створений ІТ-компанією YouControl, є прикладом вагомого внеску приватного сектора, який працює на державу, її економічну, соціальну й політичну незалежність, – підкреслив ректор Національної академії СБУ Андрій Черняк. Він висловив сподівання, що слухачі скористаються набутими на семінарі знаннями у своїй повсякденній діяльності.

Директор Українського інституту підвищення кваліфікації працівників телебачення, радіомовлення і преси Ярослав Літинський подякував співорганізаторам заходу – компанії YouControl та Національній академії СБУ за плідну співпрацю, наголосив, що Укртелерадіопресінститут постійно актуалізує навчальні курси задля надання можливості слухачам оперативно і доступно засвоювати нові знання і навички. Зокрема, йдеться про медіа грамотність, інформаційну гігієну, розвиток критичного мислення , проведення ефективних журналістських розслідувань тощо. Залучення до навчальних програм фахівців з різних сфер, які викладають найпередовіші знання, допомагає слухачам, працівникам ЗМІ готувати цікаві публікації, а інформаційним підрозділам державної виконавчої влади, прес-службам тримати надійний зв’язок з громадськістю. Таким зразком співпраці Укртелерадіопресінституту, зазначив Ярослав Літинський, є й нинішній тренінговий семінар.

І спікер навчального заходу компанії YouControl Михайло Кольцов підтвердив цей посил. Він детально, з відповідними коментарями, продемонстрував учасникам заходу практично унікальні можливості та принцип роботи сервісів, створених на базі відкритих даних, зокрема, платформи RuAssets.com (assets – активи в перекладі з англійської). Спікер показав, як вона працює, яку інформацію і які схеми здатна виявити. Вражає, що користувач має змогу побачити те, що він шукає, залежно, як каже Михайло Кольцов, від застосування способу організації інформації.

Відпала потреба «стрибати» по 17-18 реєстрах, бо всі їхні дані об’єднані в одному просторі YouControl, практично на одному аркуші. Завдяки RuAssets «російський слід» виявляється, як мовиться, легким кліком мишки на той чи інший значок. А під ним відкривається повна картинка зв’язків юридичних і фізичних осіб з російськими і білоруськими активами, причетних компаній, людей в Україні та по всьому світу до російських або білоруських діячів, олігархів. Система сигналізує про зв’язки з підсанкційними особами, воєнними терористами та пропагандистами. Причому сервіс знаходить зв’язки навіть через численні ланцюги посередників. Тобто навіть якщо людина має непрямий контакт з особами в РФ або РБ – через родичів, роботу посадові повноваження – інструмент покаже зв’язок як можливий чинник ризику. Платформа перевіряє юридичних та фізичних осіб у понад 50 міжнародних санкційних списках. Причому інструмент самостійно будує звіт, в якому можна побачити пов’язаність особи через ту чи іншу компанію і відповідні ризики.

Завдяки тому, що аналітичний сервіс компанії оперує даними українських та міжнародних джерел, базується на фінансовій та ринковій аналітиці та експрес-дослідженнях йому під силу виявити маскувальні техніки і технології, котрі застосовують юридичні й фізичні особи, щоб заплутати слід. Навіть тонкощі транслітерації враховує. Тож YouControl і RuAssets не залишають жодного шансу сховати, як мовиться, кінці в воду .

Михайло Кольцов якраз і продемонстрував те, як відбувається пошук активів ,компаній і людей на прикладі італійської фірми, котра наче і не видається, на перший погляд, якоюсь підозрілою. Але… Розкручування її даних вивело аудиторію на бенефіціарів, котрі вповні заслуговують на пильну увагу правоохоронців України та міжнародної спільноти. Кілька кліків, і фактаж, на збирання якого марнувалося багато часу і ресурсів, тепер у вас в комп’ютерній схемі, які ви маєте змогу розробляти не всліпу й напомацки, а з документами в руках. Такі можливості відкриває RuAssets.

Щоправда, зазначив Михайло Кольцов, сервіс має ще вдосконалитися протягом кількох місяців. Однак і нині він є надійним помічником для всіх структур, причетних до пошуку російських активів, а також громадянського суспільства,зокрема, ЗМІ.

Як отримати доступ до такого універсального ресурсу ІТ- компанії? Підприємці його купують, а журналістам та співробітникам силових структур він надається безоплатно. Компанія, надаючи преференції медіа та громадським організаціям, переконана, що гучні розслідування, викриття, публікації на антикорупційні теми в підсумку працюють на очищення суспільства, а нині, під час війни, здатні убезпечити Україну від підривної діяльності противника, російських окупантів, підсанкційних фізичних і юридичних осіб, злочинців і терористів.

Учасники тренінгового семінару – представники Служби безпеки України, Національної академії СБУ, Міністерства внутрішніх справ, Національної академії МВС, Національної академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного , Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз СБУ, Департаменту захисту національної державності СБУ, Управління державної охорони України, Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Державного центру кіберзахисту Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Держекоінспекції, Державної архівної служби України, Державної служби статистики України та інші отримають від Укртелерадіопресінституту запис тренінгу.

Вероніка Бойко, модератор заходу, керівниця соціального напряму платформи YouControl повідомила учасників про спеціальні умови доступу до сервісу, зокрема, відповідну перевірку заявки потенційного користувача. Адже платформа призначена для ефективного пошуку відповідних компаній і потребує ретельного убезпечення від злочинців, антиукраїнських сил.

Фото: YouControl

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux