Перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак вручив премію імені В.Чорновола авторці книги про Чорнобиль
опубліковано 22 грудня 2021 року о 19:06

Перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак вручив диплом лауреата премії імені В’ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики письменниці, лікарці за фахом Людмили Житній за публіцистичну книгу «Чорнобиль — очима жінок (Інтерв’ю з атомною катастрофою)».

Церемонія нагородження відбулася в Музеї шістдесятництва – знаковому місці, бо колись в цьому приміщенні розташовувався очолюваний В. Чорноволом Народний Рух України, а тепер міститься, зокрема, й кабінет-музей В’ячеслава Чорновола.

«Ця премія носить ім’я унікальної людини в українській історії. Однією з рис характеру В’ячеслава Максимовича Чорновола була одержимість — у хорошому розумінні цього слова. Він не був одержимий грошима, владою, славою, але він був одержимий українською справою. Він жив Україною і ніколи не йшов на якісь компроміси, від яких могла постраждати Україна. Тому планка премії дуже висока, і кожен митець, який претендує на цю премію, усвідомлює це», — наголосив Богдан Червак, вручаючи нагороду Людмилі Житній.

Книга «Чорнобиль — очима жінок» писалася протягом трьох десятиріч і вийшла друком у 2021 році, у 35-ті роковини Чорнобильської трагедії. Вона створена на основі спілкування із жінками-ліквідаторками та евакуйованими, які є живими свідками атомної катастрофи. Людмила Житня зібрала у своїй книзі 150 інтерв’ю учасниць тих подій. Видання містить унікальні світлини, бо проілюстровано фотографіями із приватних архівів чорнобильців.

Член комітету з премії Тарас Чорновіл зауважив, що цього року обирати лауреата було вкрай важко, тому що на здобуття премії було висунуто кілька сильних публіцистичних робіт. Тим ще вагоміша, на його думка, перемога Людмили Житньої.

«Ця книга дуже відрізняється від більшості речей, які писали про Чорнобиль. Бо все зводилося до двох напрямків. Перший — дуже «совковий», пострадянський, а другий — чесний, але обмежений екологічним сприйняттям явища, — зазначив Тарас Чорновіл. – «Чорнобиль - очима жінок» не є енциклопедією про Чорнобиль, але відображає поглядом жінок Чорнобиль в різних іпостасях. Я думаю, що це є знакове видання і про нього треба говорити, його треба читати».

Сама лауреатка зауважила, що вона побудувала книгу так, щоб навіть той, хто нічого не знає про Чорнобильську катастрофу, зрозумів все.

«З нами дійсно устами жінок, їх зболеним серцем говорить трагедія того квітневого дня — 26 квітня 1986 року. Минуло 35 років, а вони пам’ятають 26 квітня — не тільки кожну годину, а навіть кожну хвилину того дня. Ця пам’ять залишиться з нами і залишиться для майбутніх поколінь», — зазначила Людмила Житня.

Нагадаємо, що премія імені В’ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики присуджується з 2004 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux