Офіційні веб-сайти адаптують для людей із вадами зору та слуху
опубліковано 27 вересня 2013 року о 11:20

 

З метою забезпечення належного доступу осіб з вадами зору та слуху до інформації, розміщеної на офіційних веб-сайтах органів виконавчої влади, Уряд вніс зміни до постанов Кабінету Міністрів від 4 січня 2002 р. № 3 і від 29 серпня 2002 р. № 1302, у яких йдеться про оприлюднення у мережі Інтернет інформації про діяльність органів виконавчої влади та заходи щодо подальшого забезпечення відкритості їхньої діяльності.

Відтепер міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевим державним адміністраціям необхідно забезпечити доступність інформації, що міститься на офіційних веб-сайтах, для користувачів з вадами зору та слуху.

Урядом затверджено нові технічні вимоги модернізації офіційних веб-сайтів. Зокрема, інформація повинна бути максимально доступною для адаптивних програм екранного доступу, які забезпечують звукове або брайлівське виведення даних. Аудіо- та відеоматеріали мають супроводжуватися текстом, еквівалентним інформації на аудіо- та відеозаписі. Інформація, розміщена в рухомій стрічці, графічні та мультимедійні матеріали повинні дублюватися за допомогою звичайного тексту.

Розмір шрифту тексту, за винятком титрів, має змінюватись в межах до 200 % без використання допоміжних технологій та без втрати інформаційного наповнення або функціональності веб-сайту. Візуальне представлення тексту повинно мати коефіцієнт контрастності не менше 5:1.

При наявності значної кількості елементів, доступ до яких може бути ускладнений користувачам з вадами зору та слуху, рекомендується створити альтернативну версію веб-сайту з більш простою структурою, яка дублюватиме інформацію на основному веб-сайті та відповідатиме встановленим вимогам.

Проект постанови, якою вносяться зміни до постанов Кабінету Міністрів від 4 січня 2002 р. № 3 і від 29 серпня 2002 р. № 1302, розроблено Держкомтелерадіо України відповідно до Державної цільової програми «Національний план дій з реалізації Конвенції про права інвалідів» на період до 2020 року.

Фінансування заходів із забезпечення доступності інформації на офіційних веб-сайтах органів виконавчої влади для користувачів з вадами зору та слуху буде здійснюватись за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті на зазначені цілі.

На сьогодні модернізації потребують офіційні веб-сайти 606 органів виконавчої влади.

 

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux