Колегія Держкомтелерадіо розглянула стан інформаційного простору Кіровоградщини
опубліковано 30 червня 2011 року о 15:16

30 червня поточного року відбулося засідання колегії Держкомтелерадіо України, під час якої, зокрема, розглянуто питання «Про стан інформаційного простору Кіровоградської області».

З доповідями виступили начальник управління у справах преси та інформації Кіровоградської облдержадміністрації Шустер Є.М. та генеральний директор Кіровоградській ОДТРК Мурований В.Ж.

 

Так, Шустер Є.М. відзначила, що в області діє 46 аудіовізуальних засобів масової інформації, що надають населенню інформаційні послуги. Серед них: телеорганізацій ефірних - 3, радіоорганізацій ефірних - 8, організацій проводового мовлення - 17, організацій кабельного телебачення - 18, з яких 3 здійснюють власне мовлення в кабельних мережах. «Телерадіокомпанія Liss TV», що зареєстрована у м. Євпаторія АР Крим, розбудувала кабельні мережі у трьох населених пунктах Кіровоградської області (м. Олександрія, м. Знамнка, м. Новоукраїнка) та має ліцензії провайдера програмної послуги на кожну територію.

В області зареєстровано і перереєстровано 534 друкованих засобів масової інформації. Фактично виходить 117 видань (газет – 108, журналів ‑ 9).

Загалом в області передплачено 713,2 тис. примірників періодичних друкованих ЗМІ (станом на 01.01.2011 р.), в тому числі разовий тираж обласних та міськрайонних газет складає 277,5 тис. примірників.

Серед них 26 комунальних друкованих засобів масової інформації, з яких одне видання засновано обласною радою і облдержадміністрацією, 21 видання ‑ районною державною адміністрацію та районною радою чи одним із цих органів і 4 виданняміськими радами міст обласного значення.

Загальний разовий наклад комунальних друкованих ЗМІ становить понад 50 тис. примірників. Періодичність виходу обласних газет до двох разів на тиждень, районних та міських один-два рази.

Мурований В.Ж. розповів про зміни у творчій діяльності Кіровоградської ОДТРК, застосування нових, сучасних підходів до формування інформаційного продукту, що суттєво підвищило рейтинг програм компанії.

Досвід виробництва дитячих правових програм був відзначений Міністерством юстиції України, яке провело на базі Кіровоградської ОДТРК засідання Всеукраїнської міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення та семінар для керівників телерадіоорганізацій з обміну досвідом щодо підготовки телепередач відповідної тематики.

З метою вирішення проблемних питань розвитку аудіовізуальних засобів масової інформації при облдержадміністрації створена й діє обласна координаційна рада з питань телебачення і радіомовлення.

Водночас, в області актуальним залишається питання технічного переоснащення районних друкарень комунальної форми власності, які на сьогодні неспроможні конкурувати з приватними підприємствами. Низьким є рівень забезпечення жителів сільської місцевості області книготорговельними послугами. Проблемним є питання переходу від аналогового до цифрового мовлення, а саме виконання організаційно-технічних зобов’язань при подачі заяв на участь у конкурсі Нацради на отримання ліцензій на цифрові канали телемовлення, застосування тендерних процедур, визначення обсягів фінансування, яке спрямовується на оплату за надання телекомунікаційних послуг тощо.

Також, була висловлена стурбованість стосовно руйнування мережі проводового мовлення, оскільки це унеможливлює доступ мешканців районів до офіційної інформації, що транслюється програмою УР-1, обласним і місцевим радіомовленням.

Підводячи підсумки дискусії з даного питання Голова Держкомтелерадіо Курдінович О.В. наголосив, що Комітет має намір організувати та провести низку майстер-класів, які допоможуть обласним телерадіокомпаніям суттєво підвищити власні рейтинги та перейти до формату суспільних мовників.

Під час колегії також було розглянуто питання про стан виконання Держкомтелерадіо актів і доручень Президента України та Кабінету Міністрів України у сфері державної кадрової політики, нагородження працівників інформаційної сфери України, внесення змін до переліку книжкових видань, передбачених до випуску за програмою «Українська книга» на 2011 рік тощо.

У роботі колегії взяв участь заступник голови Кіровоградської обласної ради Шаталов О.С.

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux