Колегія Держкомтелерадіо проаналізувала стан інформаційного простору Сумської області
опубліковано 16 грудня 2014 року о 18:06

 

Колегія Державного комітету телебачення і радіомовлення України розглянула стан розвитку інформаційної та видавничої сфер Сумської області та визнала його задовільним.

Оскільки область є прикордонною з РФ, велика увага учасників колегії була приділена питанню інформаційної безпеки. Серед ключових завдань розвитку телерадіопростору області, зазначив Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко, залишається забезпечення домінування українського телерадіосигналу та ефективна протидія російській пропаганді.

Керівник відомства нагадав про розроблений Держкомтелерадіо проект Доктрини інформаційної безпеки держави, який передано на розгляд Уряду. «Метою цього документу,- наголосив Олег Наливайко, - є забезпечення інформаційної безпеки України шляхом створення в Україні розвиненого національного інформаційного простору і захист її інформаційного суверенітету».

В аналоговому форматі серед 15 телеорганізацій загальнонаціонального мовлення найбільше охоплення населення Сумської області мають телеканали «1+1» - 86,2 %; Перший національний - 80,5 %; «Інтер» - 57,5%.

За даними Концерну РРТ, близько 70% населення області мають можливість цілодобово безкоштовно приймати цифровий сигнал та дивитися 32 телепрограми загальнонаціональних мовників.

Водночас проблемним залишається отримання телерадіосигналу загальнонаціональних ТРК і обласного телебачення жителями північних і частково південних районів області. При цьому мешканці Шосткинського, Середино-Будського, Конотопського, Ямпільського, Липоводолинського і Роменського районів мають можливість отримувати якісний сигнал телеканалів російського телебачення, зокрема, заборонених для поширення на території України. Тому створення сприятливих умов для поступового переходу місцевих телерадіоорганізацій від аналогового мовлення на цифрове наземне телевізійне мовлення стандарту DVB-T2 і цифрове наземне звукове мовлення стандартуT-DAB є для області пріоритетними.

Для розбудови цифрового телебачення в Сумській області, на думку колегії, слід прискорити процес отримання ліцензії Концерну РРТ на надання послуг провайдера цифрового мовлення та прорахунку частот для впровадження цифрового мовлення у Шосткинському, Середино-Будському, Конотопському, Ямпільському районах.

В області також спостерігається скорочення мережі проводового радіомовлення. Протягом останніх 8 років кількість радіоточок тут зменшилося в 4 рази. Станом на 01.12.2014 мережа проводового мовлення функціонує у міських населених пунктах лише 8 районів області. З огляду на це колегія Держкомтелерадіо рекомендувала Сумській ОДТРК у співпраці з Національною радіокомпанією України вжити заходів щодо розбудови в області сучасної мережі FM – діапазону.

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux