Книжкова серія "Золоті імена української журналістики" відтворює історію розбудови національного інформаційного простору, - Олег Наливайко
опубліковано 08 червня 2018 року о 09:35

7 червня у Національній спілці журналістів України відбулась презентація книги спогадів про видатного діяча інформаційної сфери України, одного з фундаторів українського телерадіомовлення Миколу Охмакевича «Ратай українського ефіру».

 

Книга вийшла за підтримки Держкомтелерадіо в серії «Золоті імена української журналістики», започаткованої НСЖУ. Видавець – харківська книжкова фабрика «Глобус». Як розповів упорядник книги Віктор Пасак, від задуму до друкованої книги минуло п’ять років. У її створенні взяли участь 52 автори – колеги, однокурсники, друзі і рідні Миколи Федоровича Охмакевича.

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко зазначив, що це вже восьма книга серії «Золоті імена української журналістики», яка відтворює історію створення національних ЗМІ і розбудову національного інформаційного простору. «Книга, яку ми презентуємо сьогодні, присвячена пам’яті видатного журналіста і, як ми кажемо тепер, талановитого медіаменеджера, - зазначив у своєму виступі Олег Наливайко. - Заслуга Миколи Охмакевича в тому, що він створив таку систему телерадіомовлення, яка й досі працює чітко, організовано і результативно. Саме завдяки цій системі ми змогли в минулому році на високому рівні провести міжнародний пісенний конкурс «Євробачення».

Учасники презентації згадували, що за сприяння Миколи Охмакевича було розроблено і ухвалено Закону України «Про телебачення і радіомовлення», який дав поштовх створенню та розвитку в Україні приватного телебачення.

Роз’їзний кореспондент відділу сільськогосподарських передач, заввідділом Українського радіо, заступник директора програм Українського телебачення, перший заступник голови, а згодом голова Державного комітету УРСР по телебаченню і радіомовленню, президент Державної телерадіомовної компанії України, народний депутат Верховної Ради 10 і 11 скликань – такий шлях пройшов Микола Охмакевич.

Колеги Миколи Федоровича - Віктор Бойко, Юрій Плаксюк, Тамара Стратієнко, які в різні часи працювали разом з ним в системі державного телерадіомовлення, друзі Людмила Бараневич, Микола Жулинський згадували про непересічний талант Миколи Охмакевича та його високі людські якості, які допомагали йому на будь-якій посаді залишатися вірним принципам журналістської честі.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux