Громадська рада обговорила проект програми популяризації вітчизняної книговидавничої продукції та читання
опубліковано 10 жовтня 2013 року о 17:59

 

10 жовтня відбулося засідання громадської ради при Держкомтелерадіо України. Участь у ньому взяли керівники структурних підрозділів Комітету, представники засобів масової інформації.

Директор департаменту видавничої справи та преси Держкомтелерадіо Олексій Кононенко представив громадськості проект Державної цільової національно-культурної програми

популяризації вітчизняної книговидавничої продукції та читання на 2014 – 2018 роки, розроблений Держкомтелерадіо на виконання п.2 розпорядження Кабінету Міністрів України від 10 квітня 2013 року № 257 «Про схвалення Концепції Державної цільової національно-культурної програми популяризації вітчизняної книговидавничої продукції та читання на 2014 – 2018 роки».

Метою Програми є відродження соціальної ролі книги та читання як процесу культурного, духовного, професійного та інтелектуального збагачення людини, створення сприятливих умов для розвитку видавничої галузі та системи інформування про вітчизняну видавничу продукцію, що дасть можливість підвищити конкурентоспроможність України як європейської держави. Програма спрямована на створення системи інформування про вітчизняну видавничу продукцію, у тому числі із залученням засобів масової інформації, модернізацію технологічної бази видавничої галузі, проведення моніторингу ринку вітчизняної видавничої продукції тощо.

Члени громадської ради внесли понад 30 пропозицій до проекту Програми, які одноголосно були схвалені на засіданні. Зокрема, представники громадськості наголошують на тому, що заходи з популяризації читання та розбудови книготорговельної мережі повинні поширювалися й на електронну книгу, оскільки у сучасному світі неможливо розвивати книговидавничу справу, реалізовувати політику інформаційної грамотності і культури без урахування тенденцій розвитку електронного контенту, темпів його розповсюдження і розширення сфер впливу. Президент ВГО «Українська бібліотечна асоціація» Ірина Шевченко вважає, що слід передбачити у Програмі створення провайдерської мережі розповсюджувачів електронних книжок (агрегаторів електронного контенту). Також представники громадськості акцентували увагу на необхідності залучення до інформаційної кампанії щодо популяризації читання Інтернету та соціальних мереж.

Президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін запропонував передбачити у Програмі створення державного фонду фінансової підтримки перекладів творів сучасних українських авторів мовами народів світу, а також фінансову підтримку всеукраїнського конкурсу «Книгоманія» на кращого читача серед дітей молодшого та середнього шкільного віку. Також він запропонував не встановлювати на законодавчому рівні обмеження торговельної націнки на вітчизняну видавничу продукцію. На думку О. Афоніна, штучне обмеження торговельної націнки призведе до зменшення зацікавленості роздрібних мереж до реалізації продукції вітчизняного виробника та домінування на ринку продукції закордонних, в першу чергу російських, видавців.

Директор департаменту видавничої справи та преси Держкомтелерадіо Олексій Кононенко зауважив, що пропозиції, надані членами громадської ради до Програми, будуть ретельно вивчені та враховані в остаточному варіанті проекту.

 

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux