Донецька ОДТРК про пам'ять довжиною в 70 років
опубліковано 23 червня 2011 року о 13:41

Донецьке державне телебачення і радіо широко висвітлювали візит до шахтарської столиці акторів Малого театру Росії.

70 років тому, у далекому 1941 році, трупа Малого театру Росії перебувала на гастролях у Донецьку. Саме тут колектив почув звістку про початок війни. Щоб вшанувати пам’ять всіх, хто пережив ті страшні часи, сучасні актори того самого театру відвідали шахтарську столицю.

Історія, що пов’язує Малий театр з Донецьком, стала яскравою сторінкою літопису часів війни. У номері газети «Соцдонбас» за 22 червня 1941 року, є стаття про гастролі театру, а от про початок війни жодного слова. Саме тут у 1941, актори яких застала у Донецьку війна, стали першою фронтовою театральною бригадою. Таких бригад потім було декілька, за роки війни вони дали 2700 концертів на фронті, у шпиталях... І ось тепер, через 70 років актори Малого театру Росії знов у Донецьку. Приїхали не просто відомі актори, а ті, кого доля якимось чином пов’язує з Донбасом.

Народна артистка СРСР Еліна Бистрицька, не була тут на початку війни, але доля привела її сюди у часи визволення Донецька (тоді - міста Сталіно). Акторка згадує: “...Я помню практически полностью разрушенный город. Шурфы шахт заполненные трупами. Нигде не было света, ни единого огонька. Наш эвакогоспиталь 32611 полевая почта 15930 был в городе на второй день после его освобождения. Помню, что поселили меня у женщины, которую мы звали тетя Катя. Ее муж и трое сыновей ушли на фронт и она каждый день выходила на железнодорожную станцию встречать поезда с солдатами в надежде, что приедет кто-то из ее родных”.

Актори малого театру взяли участь у заходах, присвячених 70-річчю початку Великої Вітчизняної війни, побували на мітингу-реквіємі, що відбувся у Донецьку біля монументу «Твоїм визволителям, Донбас».

Відбулася низка зустрічей з творчою інтелігенцією Донбасу. Головною ж подією став гала-концерт артистів та оркестру театру, що відбувся у Донецькому національному академічному українському музично-драматичному театрі. Пісні воєнних років виконували Єліна Бистрицька, Ірина Муравьйова, Олександр Клюквін та ще ціла плеяда відомих акторів.

Матеріали про зустрічі акторів з керівництвом регіону виходили в інформаційній програмі «Регіональна служба новин» та в радіоефірі.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux