Десять країн представлять свої новинки. Газета "День", №146, вівторок, 17 серпня 2010
опубліковано 17 серпня 2010 року о 11:22

Газета «День», №146, вівторок, 17 серпня 2010

Десять країн представлять свої новинки

Завтра у столиці відкривається VI Київська міжнародна книжкова виставка-ярмарок

Світлана БОЖКО

ФОТО ЄВГЕНА КРАВСА

 

ОКРЕМИЙ СТЕНД НА ЯРМАРКУ МАТИМЕ ГАЗЕТА «ДЕНЬ» (БУДЕ ДІЯТИ ФОТОВИСТАВКА І ПРЕЗЕНТУВАТИМУТЬСЯ КНИГИ ІЗ СЕРІЇ «БІБЛІОТЕКА «Дня»)

 

Її організатором є Державний комітет телебачення і радіомовлення України. Протягом чотирьох днів кияни та гості столиці зможуть поповнити свої бібліотеки книжками, придбавши їх за цінами виробників. У павільйоні Міжнародного виставкового центру (Київ, Броварський проспект, 15, метро «Лівобережна») на площі понад три тисячі квадратних метрів свою книжкову продукцію презентуватимуть 169 видавництв. Окремий стенд матиме газета «День» (буде презентовано книги із серії «Бібліотека «Дня» і діятиме наша фотовиставка).

— Виставка і цього року підтверджує свій статус міжнародної, — говорить голова Держкомтелерадіо Юрій ПЛАКСЮК. — Участь у ній візьмуть 30 зарубіжних видавців з десяти країн світу — Росії, Білорусі, Болгарії, Ізраїлю, Республіки Корея, Республіки Куба, Німеччини, Польщі, Туреччини, Угорщини. Нинішнього року вперше в історії КМКВЯ запроваджено статус почесного гостя виставки. Це право отримала Російська Федерація. На її стенді 30 найпотужніших російських видавництв представлять понад 5000 найменувань книг.

Різноманітною буде програма книжкового форуму: протягом чотирьох виставкових днів тут відбудеться понад 100 заходів — презентації, автограф-сесії, майстер-класи, круглі столи тощо.

У день відкриття відбудеться урочисте вручення премій ім. Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва та нагородження лауреатів премії ім. Івана Франка у галузі інформаційної діяльності і переможців Національного конкурсу «Краща книга України».

Другий день присвячуватиметься почесному гостеві — Росії. У програмі заходів — зустрічі з Євгеном Гришковцем, Григорієм Остером, Людмилою Петрушевською, Захаром Прилєпіним, Едуардом Успенським, Леонідом Парфеновим, презентації новинок, круглі столи. На російському стенді три дні поспіль виступатиме театр Петрушки. У цьому жанрі у давнину працювали артисти, мандруючи містами та селами та розважаючи народ. За традиціями майданної вистави актори сучасного театру Петрушки розігруватимуть сценки з життя, використовуючи імпровізацію і гру із глядачами.

Третій день оголошено Днем сім’ї. У цей день проходитимуть презентації дитячої літератури, автограф-сесії дитячих письменників, конкурси, ігри, розваги. Вперше цього року на київській виставці двом видавництвам, які працюють для дітей, надано статус спеціальних гостей — державному видавництву «Веселка» та видавництву «Грані-Т». У рамках виставки відбудеться конкурс на кращий дитячий лист про книгу. Спеціальна скринька для дитячих відгуків буде встановлена в центрі виставкової зали. Кожний охочий зможе у вільній формі написати свій лист видавцю, письменнику або художнику книги, поділитися своїм враженням від прочитаного або висловити бажання, на яку книгу він чекає від видавців, що йому хотілося б прочитати найближчим часом. Усі ці відгуки буде ретельно вивчено членами дорослого журі. Автори найкращих рецензій отримають нагороди.

Четвертий день — підсумковий. Відбудеться передача добірки книг для поповнення фондів бібліотек дитячих будинків.

На ярмарку шанувальники книги спілкуватимуться з відомими українськими письменниками: Марією Матіос, Василем Шклярем, Ганною Чубач, Яремою Гояном, Данилою Яневським, Андрієм Курковим, а також молодими українськими літераторами, авторами збірки «Декамерон. 10 українських прозаїків останніх десяти років» Любком Дерешем, Світланою Поваляєвою, та Сашком Ушкаловим, зможуть провести годину спорту з героями книг видавництва «Грані-Т» про українських спортсменів Олександром Волковим, Іриною Дерюгіною, Анною Безсоновою, Сергієм Бубкою, взяти участь у цікавих презентаціях нових видань, під час яких на них чекає багато сюрпризів.

Зокрема, презентація «Кримськотатарських казок» із серії «Чарівний світ» (ВАТ «Український науково-дослідний інститут спеціальних видів друку» спільно з видавництвом «Етнос») обіцяє перетворитися на справжнє шоу, адже участь у ньому візьме українська джазова співачка кримськотатарського походження — переможниця «Новой волны-2009» в Юрмалі Джамала.

Автограф-сесії, презентації нових видань відбуватимуться щодня, а місцем неформального спілкування письменників, поетів та критиків цього року стане «Літературна світлиця», яка розташується на території експозиції Держкомтелерадіо, у самісінькому центрі виставкового павільйону.

Взагалі, усі дні роботи на виставці пануватиме його величність слово. Відомі актори читатимуть уривки з нових книг сучасних авторів та творів класиків української літератури. У записі звучатимуть незабутні голоси Олеся Гончара, Павла Тичини, Максима Рильського — ці унікальні аудіоматеріали обіцяє надати із своїх фондів «Укртелефільм».

Залишається додати, що вхід на виставку — вільний. Виставка працюватиме з 10.00 до 19.00. Офіційне відкриття — 18 серпня о 12.00.

№146, вівторок, 17 серпня 2010

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux