Держкомтелерадіо вживає заходи із захисту інформаційного простору від пропаганди держави-агресора
опубліковано 21 грудня 2022 року о 19:24

Під час воєнного стану Держкомтелерадіо продовжує вживати заходи із забезпечення захисту українського інформаційного простору від друкованої пропагандистської продукції антиукраїнського змісту.

Здійснюючи постійний моніторинг видавничої сфери держави-агресора та веб-сегменту сфери книгорозповсюдження, було виявлено чергові 45 пропагандистських видань антиукраїнського змісту. Вони були внесені до Переліку книжкових видань, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини.

Також протягом року було встановлено 181 випадок незаконного розповсюдження видавничої продукції з використанням сервісів Google Книги (books.google.com.ua) та GooglePlay (play.google.com) корпорації Google. У зв’язку з цим, Держкомтелерадіо ініціював звернення до корпорації Google з вимогою видалити (блокувати) із сервісів Google відповідну інформацію та забезпечити недопущення її повторного розміщення.

За матеріалами моніторингу ініційовано застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до 23 юридичних осіб держави-агресора (20 видавництв та 3 веб-порталів, які найбільше доклалися до випуску та розповсюдження пропагандистської літератури антиукраїнського змісту);

З метою попередження правопорушень Держкомтелерадіо надіслав Інтернет-магазину «BizLit», ТОВ «Видавництво «Моноліт» та ТОВ «Видавництво «Моноліт Бізз» листи із роз’ясненням чинного законодавства щодо розповсюдження видавничої продукції.

Крім того, підготовлено пропозиції до проєкту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України», прийнятого Верховною Радою України 19 червня 2022 року за № 2309-IX.

Держкомтелерадіо й надалі докладатиме активних зусиль, щоб позбавити державу-агресора можливості в умовах розв’язаної нею проти України повномасштабної війни здійснювати культурний та інформаційний вплив засобами видавничої продукції на суспільну свідомість українців та вести пропагандистські кампанії, спрямовані на підрив національної безпеки України та просування власних імперських інтересів.

Нагадаємо, що у зв’язку з повномасштабною військовою агресією росії проти України, введенням воєнного стану в Україні, відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 165 «Про зупинення строків надання адміністративних послуг та видачі документів дозвільного характеру», від 09.04.2022 № 426 «Про застосування заборони ввезення товарів з Російської Федерації», а також на виконання наказу Держкомтелерадіо від 06.03.2022 № 94 «Про припинення видачі та зупинення дії дозволів на ввезення видавничої продукції з території держави-агресора» діяльність з реалізації дозвільної процедури було призупинено.

З реєстру видавничої продукції держави-агресора, дозволеної до ввезення та розповсюдження на території України, та з єдиного державного інформаційного веб-порталу «Єдине вікно для міжнародної торгівлі» вилучено 22216 записів про видачу дозволів.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux