Держкомтелерадіо врахує пропозиції громадськості щодо внесення змін до Порядку реалізації програми "Українська книга"
опубліковано 18 червня 2015 року о 17:14

 

Описание: D:\обмен\САЙТ\новости\1335455017_196_trk.jpg

Громадська рада при Держкомтелерадіо завершила в електронному режимі обговорення запропонованих інститутами громадянського суспільства змін до Порядку реалізації бюджетної програми «Випуск книжкової продукції за програмою «Українська книга» та надіслала Держкомтелерадіо низку своїх рекомендацій та ухвалених рішень.

 

Ознайомившись з ними, перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак доручив управлінню видавничої справи і преси опрацювати всі пропозиції та врахувати думку громадськості при підготовці нової редакції Порядку.

Зокрема, більшістю голосів громадська рада при Держкомтелерадіо підтримала пропозицію Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, що тематичну та змістовну оцінку включених до проекту переліку книжкових видань має здійснювати не експертна рада Держкомтелерадіо, як це відбувається зараз, а наукові, публічні, юнацькі та університетські бібліотеки. А отже готувати пропозиції до проекту державного замовлення на наступний рік Держкомтелерадіо має з урахуванням рейтингового голосування бібліотек України.

Громадськість також радить Держкомтелерадіо врахувати пропозиції, висловлені президентом ГО «Форум видавців у Львові» О. Коваль. Зокрема, члени громадської ради вважають, що Держкомтелерадіо повинен проводити експертизу представлених видавцями кошторисів проектів видань до програми «Українська книга». Ці кошториси мають покривати лише прямі виробничі витрати (без загальновидавничих та без планової рентабельності).

За такою практикою, на думку громадської ради, видавці подаватимуть на розгляд не лише книжкові проекти, які створюються «під програму», а для потреб ринку, які продаватимуться в книгарнях. Прибуток видавці отримають від дозволеного продажу додаткового тиражу на ринку. Більший наклад здешевить видання.

Також доцільно було б, на думку членів громадської ради, ввести обмеження на кількість проектів від одного видавництва, що беруть участь у програмі. Це зробить програму «Українська книга» більш доступною для всіх видавництв, загальна кількість яких перевищує 5 тисяч, захищатиме рівні права видавців на участь у програмі, зробить процес відбору видань більш прозорим.

Також, на думку громадськості, має бути вироблений механізм, за яким видавництво втрачатиме право на участь у програмі на певний період у разі, якщо виявиться завищення ним прямих витрат або неналежна якість видання, або відсутність читацького попиту на нього.

З протоколом засідання громадської ради при Держкомтелерадіо можна ознайомитись за посиланням http://comin.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=121228&cat_id=83948

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux