Держкомтелерадіо висунув твори на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка
опубліковано 06 листопада 2013 року о 14:05

 

Держкомтелерадіо України висунув літературно-мистецькі твори на здобуття Шевченківської премії 2014 року. Відповідний наказ затверджено Головою Держкомтелерадіо України 30 жовтня 2013 р.

За напрямком «Література» на розгляд Комітету з присудження Премії запропоновано книги «Ішла й озирнулась душа...» Станіслава Конака (видавництво «Астропринт», 2012 р., м.Одеса), «Хрест» Василя Базіва (видавництво «Фоліо», 2011р., м. Харків), «Одкровення» Віталія Бориспольця (видавництво ВЦ «Академія», 2012 р, м. Київ).

До номінації «Публіцистика і журналістика» висунуто цикл радіопередач Національної радіокомпанії України «Історія Християнської церкви» авторів Олександра Денисенка, Тараса Аврахова, Романа Коляди (ефір відбувся протягом грудня 2011 р. ‑ квітня 2013 р.)

Усі подані роботи мають високі мистецькі й ідейні якості.

Так книга лірики «Ішла й озирнулась душа...» Станіслава Конака вирізняється неординарністю художнього мислення, а світобачення автора сприяє духовній єдності українського суспільства, вихованню гуманного ставлення до людини і людства.

Роман «Хрест» знаного в країні й світі письменника і публіциста, вченого і дипломата Василя Базіва став помітною подією національної літератури. Це перший твір українського письменника, який за час української державності видано англійською мовою (у США).

У збірці «Одкровення» Віталія Бориспольця поезія звучить, як «квінтесенція людського духу, що промовляє про вічне». Поет замислюється над етичним виміром людського буття. Ця книга - міркування філософа, який виступає проти нівелювання соціумом людської душі.

Цикл радіопередач «Історія Християнської церкви» Олександра Денисенка, Тараса Аврахова, Романа Коляди став непересічною і безпрецедентною духовно-просвітницькою акцією, яка навертає українців до кращого розуміння своєї історії, місця нашої держави в контексті світової християнської культури, значення українських святих, наших духовних пастирів та предстоятелів Церкви у загальній картині світового християнства.

 

Інформативно:

Відповідно до «Порядку висунення творів та оформлення документів на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка» на здобуття найвищої в Україні державної нагороди в галузі літератури і мистецтва представляються нові, оригінальні твори і роботи, опубліковані (оприлюднені) у завершеному вигляді протягом останніх п’яти років.

Представлення творів і робіт на здобуття Національної премії проводиться Міністерством культури України, Державним комітетом телебачення і радіомовлення України, Національною академією наук України, Національною академією мистецтв України, національними та всеукраїнськими творчими спілками, Українським фондом культури, Всеукраїнським товариством «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

З даними Комітету з присудження Премії, цього року на розгляд подано 56 робіт за 9 напрямами.

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux