Держкомтелерадіо продовжуватиме роботу з підтримки реформованих ЗМІ, - Олег Наливайко
опубліковано 02 листопада 2018 року о 15:37

У Києві 2 листопада відбувся семінар для редакторів регіональних газет «Актуальні питання фінансової, юридичної, господарської діяльності місцевих друкованих ЗМІ, які змінили або збираються змінити форми власності», організатором якого став Офіс Координатора проектів ОБСЄ в Україні за підтримки Держкомтелерадіо та Укртелерадіопресінституту.

Участь у заході взяли близько ста представників сімдесяти видань із 18 областей України. Відкрив семінар Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко. Він зазначив, що трирічний процес реформування, який зараз знаходиться на завершальному етапі, виявився непростим, із викликами й перешкодами, які редакціям вдавалося долати за допомогою медіа юристів, завдяки згуртованості журналістської спільноти. За словами очільника відомства, Держкомтелерадіо систематично здійснює моніторинг процесу реформування друкованих ЗМІ та редакцій з метою забезпечення їх функціонування, збереження назви, цільового призначення, мови видання і тематичної спрямованості.

На сьогодні до Зведеного переліку внесено 755 державних і комунальних друкованих ЗМІ (662-комунальних, 93- державних). 55 видань на даний час не виходять. За результатами моніторингу Держкомтелерадіо, станом на 1 листопада 2018 року реформовано 274 друкованих ЗМІ та редакцій (255 - комунальних, 19 - державних). Це складає близько 40 % від загальної кількості видань, що реально виходять.

«Однією з проблем реформування стало перешкоджання засновником (співзасновниками) друкованих засобів масової інформації та редакцій процесу реформування, - зазначив Олег Наливайко. - Свідоме неприйняття ними відповідних рішень про реформування друкованих ЗМІ призводить до порушення прав трудових колективів редакцій. Така ситуація відбувалась у приблизно 7 % від загальної кількості працюючих редакцій. Водночас гальмування процесу реформування відбувалось також з вини редакційних колективів, які не поспішали з роздержавленням, сподіваючись на пролонгацію закону та на фінансову підтримку з боку місцевої влади».

На думку Олега Наливайка, надзвичайно важливою є співпраця Держкомтелерадіо, Національної спілки журналістів України, інших журналістських організацій в рамках проекту «Підтримка сталого реформування державних та комунальних ЗМІ», який реалізовувався по лінії Координатора проектів ОБСЄ в Україні. Продуктивною виявилась також співпраця в рамках проекту «Свобода медіа в Україні» за сприяння Ради Європи та Європейського Союзу. Системну роботу з підтримки реформованих ЗМІ Держкомтелерадіо продовжуватиме у наступному році.

Про особливості юридичних проблем та проблеми адміністрування учасникам семінару розповів медіа-експерт, юрист Інституту Масової Інформації Алі Сафаров. З проблемами оподаткування, фінансової звітності керівників місцевих ЗМІ ознайомили аудитори, податкові консультанти Володимир Блотнер та Людмила Тимофєєва.

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux